По БНТ тръгва руският сериал за Ванга

В епизодични роли ще видим Любо Нейков и други наши актьори

12-серийният филм „Вангелия“ на Руската обществена телевизия ОРТ за петричката пророчица Ванга ще  тръгне и по нашата държавна БНТ от 16 март по  Канал 1.

Филмът е художествен, както руснаците наричат игралните ленти, т.е. в него ще има доста обобщения и измислици на сценарния екип.

Така например във „Вангелия” ще видим епизод, където петричката легенда се среща с Хитлер, после предсказва смъртта на Сталин и е арестувана за това, а това не са факти от реалния живот на Ванга.

Част от сериала е сниман в България през 2012 и 2013-та година. Целият живот на Вангелия Гущерова е представен с играта на пет актриси. Една от тях е руската участничка в конкурса за красота „Мис Вселена 2005″ Наталия Николаева. Тя играе малката Вангелия от 14-ата до 20-ата й година. Преди време тя „разкри“ пред руските вестници, че е започнала да сънува пророчески сънища. Според Наталия всички нейни колежки, играещи Ванга, са попаднали неслучайно в сериала. Защото и петте имат някакви свръхсетивни качества.

Ирина Рахманова, която изпълнява младата пророчица от 25 до 42-годишната й възраст, разказва: „Беше ми странно колко ми е лесно да играя сляпата Ванга. Сякаш някога съм била такава. Веднъж ми се случи да загубя гласа си и съвсем не можех да говоря.

В този момент слухът и зрението ми сякаш станаха много по-силни”.

Елена Яковлева, която изпълнява Ванга от 50-ата й година до смъртта, твърди, че все по-често се осланя на интуицията си. „Често по вида на човека преценявам дали мога да му се доверя. Пред лицето ми минават толкова лица, че вече се научих да откривам закономерности“. Яковлева се гордее особено много и с това, че за всеки епизод с нея е трябвало да я гримират по 5 часа,  за да прилича на петричката пророчица.

vangelia

Кристина Пакарина е най-малката Ванга – само 6-годишна, а Дария Отрошко изпълнява 12-годишната Вангелия.

В сериала взимат епизодични участия и няколко български актьори. Комикът Любо Нейков играе чорбаджия при когото отива бащата на Ванга, за да го моли да купи единствената му овца и с парите от продажбата иска да заведе дъщеря си на лекар. Това става след като малката Вангелия загубва зрението си в буря.

В малка епизодична роля се мярка и Ивайло Герасков.

vanga

При прожекцията й през миналата година поредицата имаше колосален успех в Русия. Доста петричани и цялата рода на Ванга е проследила със затаен дъх сериала до последния кадър. Коментарите са били разнопосочни. Но всички в Петрич смятат, че е срамота българските кинематографисти да бъдат изпреварени от една чужда телевизия в сътворяването на филм за най-популярната българка и тяхна съгражданка.

Наборе.бг

kinopoisk.ru