Появиха се снимки на най-новите руски роботи „Рис-БП“ и „Аватар“

На специализирано изложение бяха представени новите постижения на научно-изследователския институт на Ростех, предаде kaldata.com. Това са прототипите на роботите „Рис-БП“ и „Аватар“. Показан бе и военен екзоскелет.

„Аватар“ е антропоморфен робот създаден от неправителствената организация „Андроидна техника“ и федералното предприятие „ЦНИИмаш“. Този робот ще преодолява препятствия и ще управлява транспортни средства. Предвижда се да може да се качва и слиза по стълби.

Първоначално „Аватар“ е бил предвиден за спасителна дейност, но постигнатите резултати дават възможност за неговото използване във военното дело и космонавтиката.

„Рис-БП“ е биоморфен робот, който наподобява четирикрако животно. Този робот може да носи картечница и противотанкови ракети. Предвижда се производството на три модела – за разузнаване, за бойното поле и за пренасяне на различни товари. „Рис-БП“ ще се придвижва по всякакви повърхности, във вода на дълбочина до 40 сантиметра и ще може да преодолява препятствия с височина до 500 милиметра. На равен терен този робот може да развие скорост до 15 километра, а на пресечена местност – до 10 километра.

За екзоскелета няма много подробности. Според фотографиите, войникът го използва за по-добро фиксиране на оръжието. По този начин натоварването от рамото се пренася на гърба.