Почти всяка седмица в САЩ малки деца стрелят по някого

Всяка година в САЩ се извършват десетки стрелби с участието на малки деца, но броят им за тази година може да ни се стори изненадващ, пише fbr.bg.

Медиите в САЩ са съобщили за най-малко 43 случая, в които малки деца нараняват или убиват себе си или някой друг с пистолет през 2015 г, предаде руското издание „Спутник“, позовавайки се на “ The Washington Post“. Броят на инцидентите, които са останали извън обсега на медиите, е неизвестен.

Около 13 деца до 3-годишна възраст са се самоубили в Съединените щати през 2015 г., а две деца са убили други хора. 18 други са ранили себе си, а 10 са ранили други хора.

Най-често използваното оръжие е пистолет. Новините за малки деца, които са стреляли по някого, се появяват в медиите близо веднъж седмично. Извършителите са най-често момчета.

Инцидентите се случват на различни места. В Мисури например е имало пет регистрирани случая, докато в един от най-гъсто населените щати, Калифорния, досега не се е случвало подобно нещо.

Някои експерти твърдят, че основната причина за стрелби с участието на малки деца в САЩ е това, че прекалено много хора притежават огнестрелни оръжия – над 300 милиона души в страна с общо население от около 322 милиона.

Почти един на всеки трима американци притежава пистолет, според проучване, публикувано през юли тази година в списание „Injury Prevention”. Въпреки това неговите автори подчертаха голямата разлика в процента на притежателите на оръжие в зависимост от региона – от 5,2% в Делауеър до 61,7% в Аляска. Според изследователите тази разлика се дължи на много фактори – от местните закони за притежаване на оръжие до културните и социални норми.