Почит и признателност от Община Казанлък за героите на България

Честванията на 139-та годишнина от Руско-турската освободителна война в община Казанлък започнаха с панихида в памет на загиналите за Освобождението в храм – паметника „Рождество Христово“ в град Шипка. Заупокойната молитва отслужи Негово Високопреосвещенство Старозагорски митрополит Киприан заедно с местни духовници.

Бригаден генерал Пламен Йорданов, начело на 61 Стрямска механизирана бригада, кметът на Казанлък Галина Стоянова, председателят на Общински съвет – Казанлък Николай Златанов, представители на общинската управа, общински съветници, кметове на населени места положиха цветя на всеки един от 17-те мраморни саркофага в криптата на храма, в които са запазени костите на загинали в Шипченската епопея.

Храмът в град Шипка остава най-големият български паметник, съграден за благодарност към Освободителите, загиналите руски войници, офицери и българските доброволци Опълченци.

За да се поклонят на подвига на героите на Трети март, на тържественото отбелязване на Националния празник на Република България на площада под връх Шипка дойдоха и министър – председателят в служебното правителство Огнян Герджиков, Негово Високопреосвещенство Великотърновски митрополит Григорий, много представители на областното и общинско ръководство на Габрово и Казанлък.

С поднасяне на венци и цветя на Паметника на Свободата на легендарния връх десетки официални лица и хиляди българи почетоха саможертвата на славните бойци, дали живота си за Свободна България.

Пресцентър на Община Казанлък

 Галерия Шипка – Трети март 2017

Галерия Шипка – Трети март 2017

https://www.kazanlak.com/showgallery-23227-1.html