Почина прочутият майстор на грима в киното Димитър Коклин

Почина Димитър Коклин.  Прочутият майстор на грима в киното си отиде на 76 години, съобщи Площад Славейков.

Коклин реализира своите концепции като филмов художник в над 40 български филма.

Името му стана известно и с великолепните персонажи от „Шоуто на Слави“.

Роден е на 3 септември 1938 г. в София в семейството на Александър Коклин – белоемигрант, родът му е с благородно потекло. Димитър Коклин завършва Техникума за художествени занаяти в София. В Студията за игрални филми се записва на курс за гримьори, печели конкурс и остава да работи като помощник-гримьор.

Димитър Коклин гримира Бойка Велкова във филма „Боянският майстор“

Димитър Коклин гримира Бойка Велкова във филма „Боянският майстор“.

Първата му самостоятелна работа е във филма „Веригата“ на Любомир Шарланджиев. Работи и в Театъра на Българската армия.  С негов грим са реализирани и други мащабни продукти на българското кино като „Няма нищо по-хубаво от лошото време“, „Адаптация“, „Маргарит и Маргарита“ и много други. Носител на наградата „Златен чук“.

Повече от десетилетие Димитър Коклин работи с актьорите в „Каналето“, „Хъшове“ и „Шоуто на Слави“. Гримира актьорите в Първи летен празник на шоуто и имитацията „Иван Балсамаджиев“ в Априлци през юни 2011 г.

Koklin

Димитър Коклин придава образа на маймуна на Пепа Николова във фантастичния филм „Трета под слънцето“.

Слави и екипът му изпратиха Митко Коклин на крака

„Шоуто на Слави“ почете паметта на Митко Коклин със специално издание. Слави Трифонов, Краси Радков и Виктор Калев се впуснаха в спомени за големия гримьор, а публиката в студиото бе съставена само от екипа на предаването.

„България губи много, Митко Коклин беше динозавър“, сподели Слави

„Димитър Коклин беше много качествен човек и България много губи, защото такива като него няма – те са динозаври и измират. Това, което представляваше филмовата индустрия в България с такива като него, се изличава. Дойде по времето на „Ку-ку“, Каналето, после в Шоуто, с чувството си за хумор, с всеотдайността си, с това, че винаги е бил щастлив, че е бил част от този екип. Това го прави обичан от мен, от всички мои колеги. Просто той е легенда“, коментира Слави на прощаване.

В края на шоуто шоуменът от Плевен и хората му изпратиха на крака и с аплодисменти големия Коклин, а сълзите им напираха и не можеха да бъдат удържани…

Поклон пред паметта му!