Почина най-възрастният от царския род Романови

В Тоскана, Италия на 92-годишна възраст почина най-възрастният от рода Романови – княз Николай Романович, съобщи ИТАР-ТАСС, позовавайки се на съобщението на брат му Димитрий Романович.
„Това е огромна загуба за нас“, заяви той, отбелязвайки, че още не е решен въпросът за мястото на погребението.
Николай Романович е роден в Антиб на 26 септември 1922 г. В годините преди Втората световна война семейството му се премества в Рим. През 1942 г. 19-годишният Николай Романов отхвърля предложението на фашисткото правителство на Мусолини да стане цар на окупираната Черна гора. От юли 1944 г. в организации на съюзниците, занимаващи се военни пропагандистки акции срещу нацистите.
След края на войната семейството се установява в Египет, а след това се връща в Европа. През 1952 г. князът се оженва за италианка, наследница на знатен род. До преместването на семейството в Швейцария той управлява имение в Тоскана. Двамата имат три дъщери и внуци, като едната от внучките е киноактриса.
По решение на роднините си през 1989 г. оглавява обединение на членовете на династията Романови, като той си поставя за цел да бъдат препогребани по всички правила жертвите на „касапницата“ в Екатеринбург, когато болшевиките екзекутират последният цар на Русия – Николай II Романов, и неговото семейство.Царската династия Романови е последната царска династия на Русия.
През юли 1998 г. той участва в погребалната церемония в катедралата Петър и Павел, когато са препогребани тленните останки на Николай II и членовете на царското семейство.
Мястото, където ще бъде погребан Димитрий Романович, все още не е уточнено.