Почина киевският свещеник, прострелян от неизвестни

Почина свещеникът от Украинската православна църква към Московската патриаршия (УПЦ МП) Роман Николаев, който бе прострелян от неизвестни лица в Киев, съобщиха в сряда на сайта на УПЦ МП.

В нощта срещу 26 юли неизвестни лица в Киев са стреляли два пъти в главата на настоятеля на храма „Великомъченица Татяна“ в Облонската епархия в Киев йерей Р. Николаев. След нападението свещеникът останал жив, но бил настанен в болница в много тежко състояние. Като една от причините за стрелбата се посочва опит за кражба, но медиите съобщават, че тази версия не се потвърждава, тъй като нищо не е било откраднато.

„Сутринта на 29 юли на 40-годишна възраст почина клирикът на град Киев свещеникът Роман Николаев“, се казва в съобщението на УПЦ МП.

Според информация на църквата, отец Роман е бил в безсъзнание след нападението.

Стрелбата срещу свещеника на УПЦ МП не е било обир, а опит за убийство по политически мотиви, счита ръководителят на Правозащитния център на Световния руски народен събор Роман Силантиев.

„Гледам на това като на поредната разправа по политически мотиви… Когато стрелят два пъти в главата на човек, това изобщо не прилича на грабеж, още повече, че човекът е бил невъоръжен и никаква съпротива не е могъл да окаже на нападателите. Това повече прилича на убийство“, каза Силантиев, цитиран от РИА Новости.

По думите му, това не е първият случай на нападение на свещеници от УПЦ МП. „В Украйна сега нагнетяват отношението не само към Русия, но и към организациите, които се обявяват за помирение, в това число и Московската патриаршия. Подобен род престъпления на първо място може да се свърже с разправа с журналисти, които не са съгласни с политиката, която Украйна провежда в момента“, отбеляза Силантиев.

Той е убеден, че в създалата се ситуация няма основания за надежда на това, че разследването ще бъде проведено обективно.