Почаевската Лавра благодари за оказаната съпричастност

Почаев.  Митрополит Почаевски Владимир на колене благодари на всички поклонници, защитили известния православен манастир в западна Украйна – Почаевска Лавра от представителите на разколническата Киевска патриаршия на Украинската православна църква. Тези хора бяха блокирали входа на Лаврата и не пускаха никой да влиза на територията на светата обител, съобщи ИТАР-ТАСС.

„Около обяд в манастира пристигнаха шест автобуса. От тях излязоха хора, които се представиха като представители на Киевска патриаршия. Те блокираха входа, не позволявайки на поклонниците да влизат в Лаврата, хората са много разтревожени“, поясни той.  Въпреки това, монасите и православните християни образуваха жива стена пред Светите врати на обителта и отслужиха акатисти.

„Първоначално, те се опитаха да влязат в Лаврата, но ние се побояхме да пуснем такава голяма тълпа от агресивни хора и затворихме портата на Лаврата“, обясни отец Владимир. Той отбеляза, че православните от Волинска област продължават се събират около манастира.

По думите на прес-секретаря на Волинската епархия Валентина Марчука „цялата Волин сега се притеснява за нашата светиня – Почаевската Лавра. Хората са готови да я охраняват, но въпреки това се молят и надяват, че събитията от 90-те години няма да се повторят“. Напомняме, тогава разколници също направиха опит да завземат обителта. „Днес в Лаврата всичко е спокойно“, съобщи официалния сайт на светата обител.

„В манастира има много православни християни, които пристигнаха, за да се застъпят за Лаврата, да я защитят ако се наложи и да не допуснат никакви провокации“.