Постоянният представител на РФ в ООН: Обама иска да разреши кризите в Украйна и Сирия преди края на мандата си

Ръководството на САЩ се надява на регулиране на украинската и сирийската криза до края на мандата на президента Барак Обама. Това заяви постоянният представител на Русия в ООН Виталий Чуркин, предаде ТАСС.

„Имам усещането, че американците биха искали, Обама би искал до края на президентството му украинската криза да бъде регулирана, както и сирийската. И аз смятам, че украинската криза има много по-големи шансове да се разреши, отколкото сирийската“, каза Чуркин в интервю за радио „Ехо Москвы“.

Според руския дипломат, Обама и държавният секретар на САЩ Джон Кери искат след напускането им на днешните длъжности светът да остане „в по-прилично състояние от това, в което се е оказал, когато те се опитваха там да манипулират с различни процеси“.

Чуркин също така подчерта важността на контактите за регулирането на ситуацията в Украйна между помощник държавния секретар на САЩ Виктория Нюланд и помощника на руския президент Владислав Сурков.

„Не може да не разбират, всички разбират, че решаващо влияние върху Киев има именно Америка. Не Германия, не Франция, а именно Америка“, добави той, като отбеляза, че напоследък в рамките на преговорния формат „Нюланд-Сурков“ се провеждат полезни преговори.