Постоянният представител на Москва в НАТО: Руският контингент на полуостров Крим се превъоръжава

Русия осъди решението на НАТО да увеличи военното си присъствие в Черно море и го нарече „нов етап на засилване на напрежението в регион, който засяга жизненоважни интереси на страната“.

Постоянният представител на Москва в НАТО Александър Грушко заяви, че са взети допълнителни мерки за укрепване на руските сили на юг. От изявлението му става ясно, че в момента се превъоръжава руският контингент на анексирания полуостров Крим.

Повод за острата реакция е потвърденото от генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг увеличаване на морското присъствие на съюзниците в региона, съчетано с въздушно наблюдение и разполагане на пехотни части. Това са мерки в рамките на политиката на възпиране, предизвикана от поведението на Русия след началото на конфликта в Украйна през 2014 г., отбеляза Франс прес, предаде БНР

Междувременно стана ясно, че началниците на генералните щабове на САЩ и Русия са се договорили да засилят комуникациите помежду си, за да подобрят оперативната безопасност и да намалят риска от „кризи и нежелани инциденти“. Това се казва в съобщение на Пентагона след среща между Джо Дънфорд и Валерий Герасимов. Разговорът между двамата генерали в Баку бе първият на такова високо равнище между представители на въоръжените сили на двете страни от три години насам, отбеляза Франс прес.