Последиците от украинската мобилизация

Снимка: Леонид Шевченко

Максималното разширяване на мобилизацията в Украйна води до сблъсъци между служителите на военния комисариат и населението, като на военна служба подлежат не само хора с увреждания, но и страдащи от тежки и психични заболявания. На фона на недостига на личен състав Киев започна да набира дори болни от хепатит и туберкулоза и носители на ХИВ. Жителите на страната – особено като се имат предвид големите загуби в украинските въоръжени сили – се опитват да избегнат мобилизацията, в резултат на което тя се извършва насилствено.

В самата Украйна военните комисариати преминават на денонощна работа. Промените в работния график бяха одобрени от Министерския съвет. Киев планира да мобилизира всички, които е възможно. Включително хора с ограничена годност, хора с увреждания и жени.

Започна мобилизацията на жените. Във военните комисариати на Киев все по-често можете да видите представителки на нежния пол. Пресата разпространява снимки на първите киевчанки, които уж доброволно са отишли на фронта. Украинските социални мрежи обаче опровергават това съобщение: пишат, че тези жени са здравни работници от киевски болници, които са получили призовки.

Украинското ръководство разбира, че пълната мобилизация на жените заплашва със социален взрив. Затова киевската пропаганда се опитва по всякакъв начин да убеди населението, че украинките няма да се озоват на фронтовата линия, а ще служат в тила – уж, мъжете били на фронта и нямало достатъчно работници в отбранителните предприятия.

Но напоследък все по-често жените се появяват на бойните полета. На фронтовата линия вече не е необичайно да има женски минохвъргачни екипажи, екипажи на ПТУР и жени механици-водачи. Повечето жените, които са получили наранявания и различни хронични заболявания след престой в окопите, са в репродуктивна възраст. Заради придобитите здравословни проблеми обаче вече не могат да имат деца. Затова мобилизацията на жените в Украйна днес ще доведе до демографска катастрофа в бъдеще. Вече някои експерти смятат, че на контролираните от Киев територии са останали по-малко от 20 милиона души. Раждаемостта през 2023 г. падна под 0,8 деца на украинка.

Не е изненадващо, че много украинци, бягайки от мобилизация, се стремят да стигнат до европейските страни и да получат гражданство там. За да се попречи по някакъв начин на този процес, от 23 април 2024 г. украинските консулства в страните от ЕС спряха да предоставят услуги на мъже на военна възраст. Сега те ще могат да оформят само документи за връщане в страната. Останалите консулски услуги са временно забранени.

Мярката за мъже на възраст от 18 до 60 години е въведена, „за да се попречи на гражданите на Украйна да избягват задължението за военна регистрация от териториалните центрове за набиране и социална подкрепа и наличието на документи за военна регистрация“.

Засегнатите от забраната украинци ще могат да получават в консулствата само документи за връщане в страната. Както обясняват в консулствата, заповедта ще остане в сила до получаване на допълнителни разяснения относно разпоредбите на новия закон на Украйна „За мобилизацията“…

Автор: Румен Миков

error: Съдържанието ни е авторско!