Посланикът на Русия е извикан в турското МВнР

Посланикът на Русия в Турция Андрей Карлов е извикан в турското МВнР във връзка за решителен протест с нарушаването от руски боен самолет на въздушното пространство на Турция, се казва в съобщение на МВнР в Анкара, съобщава blitz.bg.

Нарушението станало на 3 октомври в 12:08 часа от страна на Турция в провинция Хатай. След като е прехванат в района от два патрулиращи турски изтребителя F-16, самолетът напуснал въздушното пространство на Турция.

Протест е изказан от външния министър Феридун Синирлиоглу в телефонен разговор с руския му колега Сергей Лавров. Според очевидци, той изразил разбиране към турската страна и поднесъл съжаления за сериозния инцидент, но турчинът пропуснал думите му без очакваната реакция. Тогава Лавров уверил, че в Латакия ще бъде направено подробно разследване за международната провокация и виновните пилоти може да бъдат дори уволнени насред операцията и изпратени в Русия.

Синирлиоглу обаче не бил удовлетворен и вече се оплакал на свои колеги от САЩ, Франция, Великобритания и Италия, като възнамерява да обсъди темата с генералния секретар на НАТО и с външния министър на ФРГ.