Послание за мир

Д Е К Л А Р А Ц И Я

от ОбС за сътрудничество с бесарабско- таврийската диаспора,

център Сливен

ОбС за сътрудничество с БТД е силно обезпокоен от военния конфликт в Украйна. Разтревожени сме, защото в продължение на месеци, жертви станаха хиляди мирни граждани- гинат невинни жени и деца, гинат мъже. Разтревожени сме, защото гражданската война в Украйна изправи от двете страни на барикадата славяни срещу славяни и българи срещу българи, братя по съдба. В Украйна живеят над 500 хиляди наши сънародници, а най-компактната група/от над 200 хиляди души/ живеят в донетска област. В съседната на военни действия Запорожка област живеят около 50 хиляди българи, а в районите на военни действия, Донецк и Луганск- около 10 000 хиляди етнически българи. Не можем безучастно да гледаме как умират хора, как се унищожава граденото с години в страната. Не можем като странични наблюдатели да гледаме стотици хиляди да се превръщат в прокуденици от родните си места. Нашите братя и сестри вече са преживели този ужас преди повече от 200 години, подгонени от робската си участ, за да потърсят нови огнища за родовете си, за децата си. Днес са изправени пред същия сложен избор.

За съжаление международната общност все още не може да намери необходимите пътища за ефикасно мирно решение на конфликта. Все още „Комплексът от мерки“, съдържащ 13 точки за „незабавно и всеобхватно прекратяване на огъня“, от 15 февруари 2015, не е изпълнен. Ние, членовете на ОбС за сътрудничество с БТД – център Сливен, изразяваме тревогата си от случващото се, като смятаме, че войната в Украйна може да бъде предотвратена единствено по мирен път, чрез преговори. Знаем, че проблемът по украинската криза изисква много дипломатическа работа, но вярваме, че споразумението в Минск е реален шанс за решаване на конфликта. Убедени сме, че хората на Украйна искат мир. Такова е и мнението на всички демократично мислещи българи, на всички граждани на Европа. ОбС за сътрудничество с БТД изразява категоричната си позиция за мирно разрешаване на конфликта. Против сме въвличането на България в организирането на военни действия срещу Русия. България трябва да бъде стожер на мира и разбирателството. В името на мира и демокрацията наш дълг е ние, българите, да помогнем на страдащото украинско население. Настояваме Президентът на Република България и народните избраници да работят усилено за дипломатическото разрешаване на конфликта, за прекратяване на военните действия, за установяване на мира в Украйна.

ОбС за сътрудничество с БТД в Сливен изразява подкрепата си за всички бесарабски и таврийски българи, за всички засегнати от военните действия. Призоваваме българското правителството да предприеме незабавни адекватни решения и за получаване на българско гражданство от българите в Украйна в кратки срокове, по облекчени процедури. ОбС за сътрудничество с БТД ще инициира организиране и предоставяне на хуманитарна помощ за нашите братя и сестри, съобразно законовите разпоредби за това, както и възможности за прием на застрашени от войната българи в нашия край. Изразяваме солидарността си не само с българите в Украйна, но и с всички, засегнати от конфликта! Издигаме своя глас: „Не на войната- най страшния антихуманен акт в човешката история!“ Убедени сме, че българската общественост ще подкрепи нашия апел.

ОбС за струдничество с БТД- Сливен

25.02.2015, Сливен

Източник: http://btd.sliven.net/