Обама одобри плана на Порошенко за превземане на Донецк и Луганск

Американският президент Барак Обама, подкрепи ожесточените действия на Киев в Югоизточна Украйна.
Президентът на Украйна Петро Порошенко одобри ожесточените действия на украинските военни формирования в Югоизточна Украйна. Това заяви вчера зам.-секретарят на Съвета за национална сигурност Михаил Ковал, предаде lifenews.

Действията на Киев вече са одобрени от президента на САЩ Барак Обама, който заяви, че опълченците не искат на преговарят с правителството на страната.

По-рано, Ковал заяви, че Донецк и Луганск ще бъдат затворени в блокада от украинската армия, за да накарат опълченците да се предадат. При това, съветникът на украинския министър на вътрешните работи Антон Герашченко съобщи, че ако бойците от самоотбраната направят опит да излязат от тези градове, те ще бъдат задържани.

Освен това, Порошенко подписа указ за отстраняване от длъжност на ръководителя на силовата операция в Източна Украйна зам.-министъра на украинската Служба за сигурност Василий Крутов. На негово място е назначен Василий Грицак.

Също така, президентът Петро Порошенко уволни Владислав Бухарьов от длъжност на първи зам.-ръководител на Службата за сигурност на Украйна за борба с корупцията и организираната престъпност, като назначи на тази длъжност Юрий Артюхов.

Напомняме, че през изминалите дни, опълченците са оставили градовете Славянск и Краматорск, за да не бъде подложено местното население на бомбардировки и други въоръжени атаки, но дори и при тези обстоятелства, украинската армия продължава да обстрелва градовете и да се саморазправя с местното население.