Порошенко съгласен с референдум за повече права за регионите в Украйна

Украинският президент Петро Порошенко обяви, че снема възраженията си срещу провеждането на референдум, който би дал повече права на размирните региони, въвлечени във военен конфликт преди повече от година, което е промяна в правителствената политика, предаде АП.

Още в началото на въоръжения конфликт протестиращите в Донбас поискаха референдум за по-широка автономия на техните региони. Украинското правителство тогава отхвърли техните искания. Но днес Порошенко се срещна с парламентарната комисия, която готви поправки към конституцията. На срещата, предавана по телевизията, президентът каза, че ако комисията прецени, че референдум е необходим, той няма да се противопостави.

Висш представител на ДНР – Андрей Пургин, заяви по този повод пред АП, че никой от тях не е поканен в състава на конституционната комисия, „което само по себе си говори много”. Всичко сочи, че Киев желае да ни диктува условия, което противоречи на Минските споразумения, подчерта Пургин.

В днешното си изявление Порошенко каза също, че все още е против идеята за федерализация, поддържана от Русия, но е за децентрализация на властта в полза на регионите. Според неговото виждане централното правителство трябва да запази пълномощията си в сферата на сигурността, отбраната и външната политика.

Той добави също, че не подкрепя това руският да стане втори официален език в страната.

Източник: Дарикнюз