Порошенко: Референдумът в Холандия не е препятствие по пътя на Украйна в ЕС

Референдумът в Холандия за асоциирането на Украйна с ЕС, на който мнозинството гласува против, няма да се превърна в пречка по пътя на Украйна в Европа. Това заяви украинският президент Петро Порошенко, цитиран от ТАСС.

„Искам да подчертая, че този референдум, съгласно Конституцията и законодателството на Холандия, има изключително консултативен характер. И така, сега думата е правителството, парламента и политиците в Холандия. Убеден съм, че стратегически това събитие не е препятствие по пътя на Украйна в Европа“, заяви украинският президент.

Порошенко също така изрази увереност, че референдумът в Холандия е насочен срещу единството на Европа и европейските ценности.

„Истинската цел на организаторите на референдума не е споразумението за асоцииране на Украйна с ЕС. По същество дебатът, който се разви в навечерието на референдума е атака срещу единството на Европа и срещу разпространението на европейските ценности,” заяви украинския президент в коментара си за предварителните резултати от холандския вот.

Порошенко благодари на всички холандци, които са гласували „за” споразумението за асоцииране, както и на тези, които извършват популяризирането на Украйна в Холандия.