Порошенко премахва съветските звания от украинската армия

„Украйна трябва да се отърси от стандартите на съветската армия”, заяви държавният глава Петро Порошенко и отбеляза, че въвеждането на нови украински звания отговаря напълно на структурата на военните звания в страните от НАТО, пише „Комсомольская правда“

В понеделник, 27 юли, по време на среща с „Доброволческия десант” на Министерството на отбраната на Украйна президентът на страната предложи въвеждането на „свои, нови украински традиции, включително и нови украински военни звания”.

„Затова смяната на „младши лейтенант” с „хорунжий” напълно съответства на украинските традиции и структурата на военните звания в страните от НАТО”, заяви той, цитиран от РИА Новости. Освен това, по думите на украинския лидер, „трябва да се помисли за въвеждането на звание бригаден генерал”, тъй като в момента „воюващите на фронта бригадни командири са пример за героизъм за своите подчинени”.„Затова мисля, че украинските бригадни командири отдавна са заслужили да бъдат повишени от полковници на бригадни генерали. Моля да ми бъдат подадени съответните предложения. Това е мощен социален напредък и мотивация за новите командири, които са се представили добре не зад бюрата, а на бойното поле, и трябва да получат истински звания „генерал”, подчерта президентът.

В момента в украинската армия офицерските звания включват младши лейтенант, лейтенант, старши лейтенант, капитан, майор, подполковник и полковник, а генералските звания са генерал-майор, генерал-лейтенант, генерал-полковник и армейски генерал. Военното звание хорунжий, с което се предлага да бъде сменено званието младши лейтенант, се е присъждало в Украинската народна република и в Украинската държава (форми на държавност в Украйна през 1917-1920 г.). Що се отнася до натовските въоръжени сили, то там обикновено има две лейтенантски звания, като едното от тях е подофицерско.

По-рано доброволецът и извънщатен съветник на Порошенко Юрий Бирюков обеща, че украинските военни ще облекат нови униформи родно производство, с което ще демонстрират развитието си като качествена нова украинска армия. Той обеща да сподели подробности по-късно, въпреки, че показа в социалните мрежи няколко снимки на военни в новите униформи.

Снимка / Facebook, Юрий Бирюков

В края на миналата година Петро Порошенко основа нов държавен празник – Ден на защитника на Украйна, който ще се чества на 14 октомври, когато се празнува Покров на Света Богородица. При това той отмени указа от 1999 г. за празнуването на Деня на защитника на отечеството, който се празнуваше на 23 февруари. Според указа решението е взето с цел „честване на мъжеството и героизма на защитниците на независимостта и териториалната цялост на Украйна и победите на украинския народ”. Именно на 14 октомври обаче украинските националисти отбелязват годишнина от създаването на Украинската въстаническа армия.

Източник: fbr.bg