Порошенко постави ултиматум на Русия. Примирието е дало възможност за усилване на позициите

Украинският президент Петро Порошенко по време на съвещание с ръководителите на силовите ведомства заяви, че режимът за прекратяване на огъня в Донбас, установен на 9 декември, е позволил усилването на позициите на украинските военни. Това се съобщава в заявление на пресслужбата, публикувано на сайта на украинския президент, пише lifenews.ru.

„Храбростта на украинските въоръжени сили и ефективността на работата на другите силови подразделения ни позволиха за кратко време да бъде извършено техническо превъоръжаване, да се възстанови боеспособността на частите, да се увеличи тяхното количество и да се демонстрира, че Украйна е силна държава. Защото мир могат да осигурят само силните въоръжени сили”, каза Порошенко.

Обръщайки се към председателя на Службата за сигурност на Украйна, президентът даде нареждане да бъдат положени всички възможни усилия, за да бъдат върнати у дома войниците, които са в плен.

„Изисквам точна и координирана работа между Службата за сигурност и Министерството на външните работи за ускоряване на връщането на нашите по домовете. Задачата е такава, че до Коледа всички, които са в списъците, а те към днешна дата са повече от 600, да могат да се върнат  по домовете си”, каза още Порошенко.

По време на съвещанието украинският президент обърна внимание на тежката хуманитарна обстановка в Донбас и заяви, че на жителите на региона трябва да бъдат осигурени медикаменти и хранителни продукти.

„Те имат правото и възможността да разчитат на държавна помощ”, заяви Порошенко, като нареди да се осигури и въпросът с  отоплението и подаването на електроенергия за жителите на Югоизточна Украйна.

Същевременно стана ясно, че украинският президент обяви ултиматум на Русия, като предупреди, че ако той не бъде спазен, ще бъде въведено военно положение в Крим и Новорусия.

Преговорите в Минск не доведоха до желаните резултати за нито една от двете страни в конфликта. След срива на преговорите украинският президент събра лидерите на парламентарните фракции на съвещание, в което бе обсъдена по-нататъшната тактика на действията в Източна Украйна, както и стратегията по отношение на Крим и Русия като цяло. Веднага след края на консултациите лидерът на партия „Свобода” Тягнибок заяви, че е прието решение за въвеждането на територията на Донецка и Луганска област, както и в република Крим на военно положение. Решението ще влезе в сила след изтичането на 10-дневния срок, даден на Русия за „регулирането на конфликта”. Ултиматумът предвижда Русия да изведе войските си от Донбас и да прекрати подкрепата си на ДНР и ЛНР.

Отделно се отбелязва, че Порошенко не желае Югоизточна Украйна да поеме по пътя на Приднестровието, Южна Осетия и Абхазия и ще остане замразен конфликт след мирните преговори. Войнствеността на украинското ръководство рязко се увеличи след приемането в САЩ на закона за подкрепа на свободата в Украйна, който предвижда наред с всичко останало, и доставки на оръжие.

Въвеждането на военно положение в Крим, който вече е част от Руската федерация, би означавало на практика обявяване на война на Русия.

Сама по себе си украинската армия едва ли може самостоятелно да се противопостави на руската армия. Зад гърба на марионетъчния режим обаче, стои НАТО, начело със САЩ. Сроковете са обозначени, затова активизирането на военните действия е възможно до началото на следващата година.

Остава да се надяваме на това, че информацията е била огласена не от самия украински президент, а чрез лидерите на фракциите. А това означава, че Порошенко си е оставил вратичка, при което това заявление може да се приеме като елемент от психологическата война.