Порошенко обеща да върне Крим без нито един изстрел

Президентът на Украйна Петро Порошенко изрази надежда, че Украйна ще получи специален статут в НАТО.
Също така, той обеща полуостров Крим, анексиран от Русия през март, да се върне обратно в Украйна без нито един изстрел, предаде АФП.

На международна конференция в Киев украинският лидер заяви: „Крим ще се върне при нас. И не е нужно това да става с военни средства“. Порошенко определи загубата на украинския полуостров като „значим проблем за Украйна“.

На конференцията Порошенко освен това изрази надежда, че неговата страна ще получи специален статут към НАТО и че това ще стане по време на визитата му в САЩ идната седмица. „Там ще имам много важни срещи с конгресмени и с американския президент. Надявам се, че в близко бъдеще на Украйна ще бъде предоставен специален статут на съюзник на САЩ в качеството ѝ на страна, която не е член на НАТО“, каза Порошенко.

Украинският президент приветства новите европейски санкции срещу Русия, предаде Ройтерс. „Никога преди това не съм чувствал такава степен на солидарност… Аз самият се чувствам пълноправен член на европейското семейство“, каза Порошенко.

Той съобщи, че във вторник украинският парламент ще ратифицира споразумението за асоцииране на ЕС с Украйна, предаде АФП. Президентът подчерта, че не може да има военно решение на украинската криза и добави, че подкрепя идеята за известна децентрализация на властта в украинските области, за да остане страната единна, посочва Ройтерс. Но добави, че ключови въпроси като сигурността и външната политика трябва да останат отговорност на централното правителство.

Порошенко увери, че законопроектите за предоставяне на особен статут на Донецката и Луганската области не трябва да пораждат безпокойство, защото те не съдържат никаква заплаха за суверенитета и териториалната цялост, предаде ИТАР-ТАСС.

Предаването на властта от центъра на местните власти може да стане по модела на Полша, където местните органи на властта решават въпроси като изразходването на средствата от местните бюджети или езиковия проблем.

Украинският президент отбеляза, че Украйна трябва да бъде достатъчно гъвкава в преговорите по създаване на зона за свободна търговия с ЕС, така че да съхрани отношенията си с Русия, предаде ИТАР-ТАСС. Президентът съобщи още, че на 13 септември в Брюксел ще има такива преговори.