Порошенко заплашва Донбас с пълна блокада

Ако Русия не спомогне за връщането на контрола на Киев над източната част от границата, Украйна ще премине към пълномащабна икономическа блокада на Луганск и Донецк. Това заяви депутатът Юрий Луценко от партията на Петро Порошенко на заседание на Върховната рада, предаде телевизия „Звезда“.

„Украинският президент предполага, че това раково заболяване може да спре да се разпространява. Практиката на ръководителя на Луганската областна администрация г-н Москал, който забрани всяко придвижване с транспорт от окупираните територии, е призната за правилна и тя трябва да бъде разпространена и на територията на Донецка област.

През 1918 г. УНР предвижда в тези райони административна единица наречена Половецка земя. Изглежда, настъпи времето тя да бъде създадена отново. Поне временно. За да могат половците да се научат да бъдат украинци и след това да минат на наша територия, където цари мир, спокойствие и благополучие.

За ускоряването на този процес трябва да бъдат предприети няколко стратегически стъпки. Първо – да се укрепи линията на съприкосновение и да се установи икономическа блокада на окупираните територии. Логиката е проста – или РФ ще изведе терористичните групи и техниката, ще даде възможност на Украйна да установи контрол над държавната граница, или ние временно ще държим блокадата по вътрешната линия на сблъсъка“, каза той.

Една от целите на блокадата е да бъде принудено населението да напусне Луганск и Донецк и да се пресели в съседните области, останали под контрола на Киев.