Порошенко: Английският трябва да стане втори език в Украйна

Украинският президент Петро Порошенко заяви, че английският трябва да бъде въведен като втори работен език наред с украинския в цялата страна, предаде „Взгляд“, цитиран от „Руски дневник“.

„Киево-Могилянската академия за първи път въведе два работни езика – украински и английски. Смятам, че би било много хубаво в Украйна, а не само в това учебно заведение, освен украински да се появи още един работен език. И този език по право трябва да бъде английски“, каза Порошенко на тържество по случай 400-годишнината на академията, цитиран от „Интерфакс-Украйна“.

На 18 август украинският министър на външните работи Павел Климник обяви, че владеенето на английски език вече е задължително изискване за всички украински дипломати и административно-технически персонал в оглавяваната от него институция.

През юли пък Порошенко каза, че всички кадрови офицери от въоръжените сили на Украйна трябва за една година да научат английски.  На 4 юни той заяви пред Върховната рада, че изучаването на английски език ще стане един от приоритетите в стратегията за развитие на Украйна, а 2016 г. ще бъде обявена за година на английския език.