Поредно убийство на журналист в Украйна

Известният журналист Павел Шеремет загина на място в автомобила си при взрив в центъра на украинската столица Киев, съобщи изданието „Украинская правда”, цитирана от РИА Новости.

Съобщава се, че автомобилът, собственост на ръководителя на „Украинская правда“ Елена Притула, е бил взривен в центъра на Киев.

От полицията потвърдиха информацията за взрива, но не уточниха името на загиналия.

„Избухна взрив, в резултат на който има загинал. По предварителна информация, загиналият е журналист от „Радио Свобода“, заяви прессекретарят на полицейския отдел в града Юлия Дубовик пред телевизия „112 Украйна“.

Депутатът от Върховната рада от фракцията „Блок на Петро Порошенко“ Мустафа Найем потвърди пред журналисти, че загиналият е именно Шеремет.

Павел Шеремет е роден през 1971 г. в Минск. Завършил е Беларуския икономически университет.

В Киев 44-годишният Павел живее през последните пет години. От 2012 г. насам сътрудничи на „Украинская правда”, а от септември 2015 г. води авторско предаване по „Радио Вести”.

До идването си в Украйна Шеремет работи в обществената руска телевизия „Първи канал” , един от водещите е и на програмата „Время”. Слиза от екран през 2008 г. и става редактор политика и общество в списание „Огоньок”.

През последните години в Украйна се случиха няколко престъпления срещу журналисти. Най-нашумялото сред тях е убийството на Олеся Бузина през април миналата година, припомня РИА Новости.