Поредният „скок на място“ на Лоран Фабиус

Автор: Боян Чуков.

Лорен Фабиус, министър на външните работи на Франция,тези дни заяви, че „Русия е нарушила международното право с присъединяването на Крим към нейната територия след проведения на полуострова референдум“. Представителят на външнополитическото ведомство на Руската федерация Мария Захарова посъветва французите да се съсредоточат и да се занимават със своите френски проблеми, а да не се бъркат в делата на Русия.

Що се касае до международното право, за което апелира Лоран Фабиус, то определено френският министър страда от „атрофия на когнитивната емпатия“. Първо, френски самолети извършиха бомбардировки на сирийска територия само пред броени дни. Този акт е пример за класически международен бандитизъм, в разрез с международното право. За да бъдат легитимни френските бомбардировки, е необходима покана от легитимното правителство в Дамаск. Сирия си има свой представител в ООН. Той и днес е там! Покана за бомбардировки на сирийска територия никога не е давана на Париж от Дамаск.

Второ, ако Лоран Фабиус не страда и от„селективна амнезия“, то би трябвало да си спомни референдума на Коморските острови през 1974 г. Тогава 90% от жителите на островите Гранд Комор, Мохели, Анжуан и Майот гласуваха за независимост от Франция. Единствено на остров Май 65% гласуват „против“. Париж „демократично“ организира на Майот ново гласуване. Нещо като „трети тур“ на украински президентски избори. И се случва „чудо“. Подобно на украинското. За оставане в състава на Франция гласуват 100% от жителите на острова. Генералната асамблея на ООН осъжда действията на Франция и не признава резултатите от втория референдум.

Трето, Франция, като колониална държава, едностранно реши и призна островите Éparses в Мозамбикския пролив като част от своята национална територия. Става въпрос за пет острова-Басас да Индия, Европа, Хуан де Нова, Глориосо и Тромлен. Френското правителство ги обяви за природни резервати. Мадагаскар оспори узурпацията на островите от Франция. ООН застана на страната на африканската държава. Франция продължава окупацията на островите. Както и продължава селективно да се позовава на международното право.

Забележка: Когнитивна емпатия – основава се на интелектуални процеси – сравнение, аналогия и други.

Източник: Поглед Инфо.