Пол Робъртс: Изолацията на Русия се провали с гръм и трясък

С военния парад на Червения площад Русия показа, че е първокласна военна държава, която е подкрепяна от Китай и Индия, пише в блога си американският политолог и икономист Пол Крейг Робъртс, предаде РИА “Новости”.

Експертът припомня за действията на държавния секретар на САЩ Джон Кери, който преди тържествата на 9 май се отнасяше пренебрежително към Русия, но три дни по-късно побърза да посети Русия и да критикува политическия режим в Украйна. Това говори, че Вашингтон идва на себе си, констатира Робъртс, който навремето е работил в администрацията на президента Роналд Рейън.

“Докато погълнатият от собствената си значимост Запад пренебрегна отбелязването на Деня на победата на Червената армия над Хитлер, трите най-големи държави в света се обединиха и присъстваха на парада на Победата”, подчертава аналитикът, споменавайки Русия, Китай и Индия.

По думите на Робъртс плановете на Вашингтон за изолация на Русия са се провалили с гръм и трясък. Нещо повече, действията на САЩ само сплотиха още по-силно държавите от групата БРИКС. Самият факт, че по време на тържествата до Владимир Путин седеше ръководителят на Китай, показа “напълно ясно дориза идиотите от режима на Обама, че Вашингтон не е повече единственият източник на сила“, пише политологът.

Според него тези обстоятелства са принудили Вашингтон да изпрати Джон Кери при Путин като просител за разработването на плана по деескалацията на украинския конфликт. По този начин руският президент позволи на САЩ да не се червят, убеден е политологът.

“Обама, Кери и Камерън ще трябва да станат фокусници, за да преминат от демонизация на Путин към сътрудничество с него”, убеден е Робъртс. Стратегическото партньорство на Китай и Русия ще бъде осъществено независимо от мнението на Запада и критиките на Вашингтон, пише политологът и ексдипломат Мелкулангара Бхадракумар.

Преди всичко става дума за подкрепа от Китай на интеграционните процеси на Евразийския икономически съюз (ЕАИС), оглавяван от Русия. Освен това КНР планира преговори с ЕАИС на тема икономическо и търговско сътрудничество. Това означава, че две големи държави се стремят да координират своите действия по отношение на огромното пространство, обхващащо практически цялата територия на бившия Съветски съюз от Централна Европа до Азиатско-Тихоокеанския регион.

Равнището на такова партньорство няма прецедент в историята на руско-китайските отношения, пише политологът.Извънредното одобрение на ЕАИС от страна на Китай предизвика рязката критика на САЩ, които с всички сили се противопоставиха на проекта. „Взривът на западната пропаганда против ЕАИС обаче не впечатли Китай. За отбелязване е, че Си Цзинпин съчета посещението в Москва с посещение в Беларус и Казахстан – другите два члена на ЕАИС” – отбелязва политологът.

Източник: Монитор