Пол Крейг Робъртс обясни, защо Псаки «не вижда» нарушенията на Киев

„Държавният департамент на САЩ не забелязва нарушенията на новите украински власти, тъй като действията им се реализират с подкрепа на Вашингтон в негов интерес”, заяви пред РИА Новости американски икономист, политически и икономически анализатор, бившият помощник на финансов министър на САЩ в администрацията на Роналд Рейгън – Пол Крейг Робъртс.

Официалните представители на Държавния департамент  през последните месеци одобряват всички действия на новите украински власти и ги хвалят за тяхната сдържаност. Отговаряйки на въпроси за :пресиленото прилагане на военна сила от страна на украинската армия, използването на оръдия и забранените запалителни бомби с бял фосфор, избиването на мирни граждани, огромните потоци от бежанци – представителите на американското ведомство заявяват, че те не разполагат с официални потвърждения за такава информация.

Дори масовото убийство на проруските активисти на 2 май в Дома на профсъюзите в Одеса, по твърденията на Държавният департамент, е провокирано от самите опоненти на Киев. Редица неубедителни заявления на прессекретаря на Държавния департамент на САЩ Джен Псаки влязоха в множество хумористични клипове и предавания.

„Причината за играта на Държавния департамент в „котки и мишки” и изказванията  му „не можем да потвърдим”, когато руски медии или МВнР на РФ попитат за извършените престъпления срещу руски журналисти или мирно население в  рускоезични области на Украйна, се дължат на това, че тези престъпления се извършват от марионетното правителство в Киев по нареждане на Вашингтон. Нагласата на Вашингтон е такава, защото, както те пропагандират, във всичките беди на Украйна е виновна Русия, поради което САЩ не са готови да признаят нарушенията на Киев”, каза Робъртс.

По негово мнение, властите на САЩ и Украйна прехвърлят на проруските сили едни и същи етикети и обвинения, а подкрепа от страна на Европа, Русия едва ли ще дочака някога.

„Нарекоха опълченците сепаратисти и терористи, които според тях, е допустимо да бъдат избивани масово. Напомням, че американското правителство вече 13 години убива така наречените от него „терористи” – огромно количество на хора в 7 страни! „Европейските партньори” на Русия не се оплакват за организираните от Вашингтон кървави бани  и гоненията на милиони хора, в което Европа, а особено британците са взимали активно участие. Та в този смисъл, защо им е да се жалват по отношение на масовото избиване на руснаците в Украйна?”, заяви американският аналитик.

Робъртс смята, че САЩ имат интерес в намесата на руски войски в конфликта на Украйна, за да принудят Европа да прекрати икономическите връзки с Москва.

„Както е известно, Вашингтон използва извършените от Киев зверства по отношение на руснаците в Украйна, за да подтикнат Путин към военни действия. Целта на Щатите е да принудят Русия да въведе  войските си на украинска територия, за да защити руския народ и териториите му, които в миналото лидерите на комунистическата партия по най-глупавия начин присъединили към Украйна. Целта на Вашингтон  е да накара Русия, въвеждайки войските си в Украйна, по този начин да потвърди на практика твърденията и обвиненията на САЩ  измислената от тях руска инвазия и анексия, след което да принудят Европа да прекъсне икономическите си отношения с Руската Федерация, особено в  толкова важна област като енергетиката”, поясни Пол Крейг Робъртс пред РИА Новости.

Кой е Пол Крейг Робъртс

Пол Крейг Робъртс е американски икономист, политически и икономически анализатор.  Бивш помощник по икономическа политика на финансовия министър на САЩ в администрацията на Роналд Рейган. Бивш редактор и анализатор на вестниците „Wall Street journal“, „Businessweek“ и „Scripps Howard News Service“.

През 2009 г. Робъртс разкритикува „цветните революции“ в Грузия и Украйна, като ги обяви за планирани акции на ЦРУ. През март 2014 г. охарактеризира „Евромайдана“ и държавния преврат в Украйна като целенасочена операция на САЩ срещу Русия.