Поляци гризат ябълки, за да ядосат Путин

В Полша тръгна кампания в социалните мрежи „Изяж ябълката!“, след като руските власти въведоха забрана на вноса на плодове и зеленчуци от страната, което я лиши от основния й експортен пазар. 56% от произведените в Полша ябълки се изнасят за Русия. Полша е в Топ 3 на най-големите производители на ябълки в ЕС заедно с Италия и Франция.

Повод за руската забрана станаха „неприемливо високите нива на пестициди и нитрати“ в полските храни. Русия е най-големият пазар за полски ябълки, а износът на плодове и зеленчуци на руския пазар осигурява приходи от над 1 милиард евро годишно.

В знак на протест срещу Русия поляците започнаха да публикуват в социалните мрежи снимки на ябълки с хаштаг #jedzjablka (яж ябълки).

Полските журналисти от своя страна приеха с охота идеята да устроят демонстративно масово ядене на ябълки. Акцията бе подкрепена и от депутата от Европарламента Роза Тун.

Като част от кампанията „Изяж ябълка срещу Путин“ някои полски издания започнаха да публикуват рецепти с блюда, чиито основна съставка е спорният плод. Инициативата бе подкрепена в Twitter и Facebook, където бе създадена страница, посветена на полските ябълки.

Да се полюбуваме на патриотизма и омразата към Путин, с които поляците гризат своите ябълки.

Полша ябълки1 Полша ябълки2 Полша ябълки3 Полша ябълки4 Полша ябълки5

Ако трябва да отчетем факта, че Русия забрани вноса на всички видове плодове и зеленчуци от Полша, то на поляците ще им се наложи да гризат не само ябълки. Впрочем, излишните витамини за предстоящите зимни месеци няма да им навредят.

В украинските сайтове коментират кампанията с ябълките и пишат, че „сега поляците ще ядат повече ябълки. Е, и на кого е навредил Путин?“.

Не е ясно, кой е внушил на тези „европейци“, че Путин иска да навреди някому? Владимир Владимирович желае и прави само добро. Грузинците например, след нападението на Осетия няколко години пиеха „Боржоми“, сега пък поляците ще похапват повече ябълки. Приятен апетит!

Интересно би било, ако Русия въведе например, забрана за внос на животински тор. Каква ли би била кампанията им тогава… „Яж тор срещу Путин“?