Полска медия: САЩ планират да „виетнамизират“ Украйна

САЩ действат в Украйна също както и по време на войната във Виетнам, пише полското издание Obserwator Polityczny, цитирано от РИА Новости.

„В началото с незаконната и нарушаваща украинската конституция революция ние имахме работа с така наречената антитерористична операция, под девиза на която се опитват да изтребят жителите на Донбас и да унищожат промишлената и цивилизационна инфраструктура на региона”, пише журналистът.

Според него Киев не възнамерява да приключва войната, а това означава вероятна по-нататъшна ескалация. „Присъствието на нови войски в региона във вид на механизирани ударни части, охранявани от противоракетно оръжие, подкрепяни по море и въздух – това е предвестник на началото на реализацията на сценария, чието осъществяване засега не е успяло”, се казва в публикацията.

Американските военни в Украйна започват да действат по същия начин, както по време на конфликта във Виетнам. „Става дума за „виетнамизация” на конфликта, добре познат по американската политика за сдържане на комунизма и с голямо настървение реализирана в много други страни в света по време на Студената война. Най-голяма известност тя получи във Виетнам, където американските войски подкрепяха марионетното правителство и неговите главорези само, за да не позволят на виетнамците да се обединят и да получат свобода”, счита авторът на статията.

Във Виетнам също така в началото е пристигнала група американски военни съветници и наблюдатели, след което е започнала да пристига техниката, а накрая са пристигнали и самите американски войници.

„Американската войска вече присъства в Украйна и съответно не бива да се изключва, че това е прелюдия към сценария за виетнамизация”, обобщава Obserwator Polityczny.