Полската евроскептична партия „Право и справедливост“ печели изборите

Полската евроскептична партия „Право и справедливост“ (ПиС) печели изборите и измества управляващата „Гражданска платформа“ след 8 години на власт. Този резултат може да постави страната в конфликт с някои от европейските й съюзници, предаде Ройтерс.

Ръководена от Ярослав Качински – брат близнак на загиналия в катастрофа в Русия президент Лех Качински, ПиС получава 39,1% от гласовете – далеч напред от 23,4%, които вземат центристите, подкрепящи твърдо ЕС. Данните са от екзитпол на Ипсос.

Триумфиращият Качински веднага обяви победа. Ако се потвърди резултатът, той ще осигури на „Право и справедливост“ 242 места в 460-членния Сейм (долната камара на парламента). Партията ще може да управлява без нужда от коалиционен партньор.

Премиерката на Полша Ева Копач от „Гражданска платформа“ призна бързо поражението.

Партията на Качински „Право и справедливост“ се отнася с недоверие към ЕС и проповядва силен отпор на НАТО в отношенията с Русия. Тя се противопоставя на влизане на Полша в еврозоната, обещава повече средства за бедните и иска на банките да бъдат наложени нови данъци.

ПиС е против приемането в Полша на имигранти от Близкия изток с аргумента, че те заплашват католическия начин на живот в страната. Ярослав Качински озадачи много европейци по-рано този месец, като предупреди, че бежанците може да донесат болести и паразити.

 

Източник: 24chasa.bg.