Политолог: Целта на изпитанията на балистични ракети от САЩ е сплашване на другите страни

Американските военни проведоха второ в рамките на една седмица изпитание на междуконтинентална балистична ракета. При изстрелването й присъства и зам.-министърът на отбраната на САЩ Робърт Уърк, според когото в случай на необходимост Вашингтон е готов да използва ядрено оръжие, пише RT.

Политологът Дан Глейзбрук разказва какви цели преследва в този случай Америка. „Подобни изпитания и широкото им публично отразяване са обичайна тактика за Вашингтон. Целта на САЩ е да сплашат другите страни, за да изпълняват указанията им, както и да демонстрират, че разполагат с ядрено оръжие и са готови да го използват“, казва Глейзбрук.

Според Вашингтон балистичните ракети гарантират сигурността в целия свят и американските военни редовно провеждат подобни изпитания. Аналогични действия, предприемани от други страни, обаче предизвикват опасения у САЩ.

„САЩ са една от малкото държави, готови първи да задействат ядреното си оръжие. При това те биха го направили не само в случай на заплаха от ядрена атака, но и в условия на война с използване на обикновено оръжие. Съединените щати искат да получат монопола над ядреното оръжие от най-висок клас, за да имат възможността да го използват по свое усмотрение“,  твърди Глейзбрук.