Политолог: САЩ се страхуват, че разпадащата се Европа вече няма да ги подкрепи

Събитията в Кьолн показаха, че Германия не се справя с кризата с мигрантите, че е претоварена и слаба. САЩ се страхуват, че вече няма да могат да разчитат на нея като на пълноценен партньор, счита директорът на Института за съвременни германски изследвания във Вашингтон Джексън Джейнс, предаде РИА Новости.

В експертните кръгове на САЩ виждат, че германският канцлер Ангела Меркел явно е надценила силите си по отношение на бежанската криза и това оказва влияние върху цялата немска политика, отбелязва политологът.

Сега американците разбират, че катастрофата с бежанците ще продължи дълго и се опасяват, че понеже ЕС не е в състояние да се справи със затрупалите го проблеми, единството му съвсем скоро ще се окаже под въпрос, счита анализаторът. А в този случай Европа ще престане да бъде дееспособният партньор, който винаги е бил готов да подкрепи САЩ по различни въпроси на международната сцена.

„САЩ действително се нуждаят от Европа, – подчертава Джейнс. – Да вземем например конфликта в Украйна: ще продължи ли Западът санкциите през юни? Ще се съгласи ли на това Европа? Или дотогава тя ще се разпадне под натиска на миграционната криза?“.

Анализаторът отбелязва, че американската общественост и медиите проявяват огромен интерес към събитията в Кьолн. Част от тях са убедени, че катастрофалните последици, с които Германия се наложи да се сблъска, са били напълно предсказуеми. Било е наивно да се предполага, че неограниченият бежански поток няма да създаде проблеми. Голяма част от американците са убедени, че Европа трябва да затегне политиката си по отношение на бежанците, отбелязва политологът.