Политолог: Западът се измори от тирадите на Киев за Крим и ”страшния Путин”

Украйна ще реализира „пътната карта“ за „деокупиране“ на Крим в рамките на формата „Женева плюс“ с участието на представители на ЕС, САЩ и страни-гаранти на Будапещенския меморандум. Това заяви украинският президент Петро Порошенко в интервю за украинските телевизионни канали, предавано от канала „Украина“, пише РИА Новости.

„За да създадем площадка, формат, където е нужно да обсъдим това, Украйна предложи напълно прозрачни и ясни условия – там трябва да присъстват Европейският съюз, Съединените американски щати и трябва да се присъединят и страните-гаранти на Будапещенския меморандум. Този формат може да бъде наречен „Женева плюс“ и веднага да започне консултации за организирането на този процес“, каза Порошенко.

Освен това той съобщи, че в скоро време се очаква пристигането на мисия на ПАСЕ, която да направи проверка дали в Крим се спазват човешките права.

Директорът на Института за руски граждани в чужбина Сергей Пантелеев смята, че изявленията на Петро Порошенко за връщане на Крим са насочени преди всичко към украинското общество.

„Бих искал да обърна внимание на това, че миналата седмица се проведе икономическият форум в Давос и на него Петро Порошенко не говори нищо за връщането на Крим. Макар и (украинският финансов министър) Наталия Яреско да повдигна този въпрос там, това не бе във формат държавен глава. А когато се върна от Давос, вече в Киев Порошенко направи изявление, посочвайки редица мерки, насочени към „деокупирането“ на Крим. Това ни говори, че тези думи преди всичко са насочени към украинската аудитория. За да подчертае за пореден път старата песен за руската „агресия“ и окупация, и да даде сигнал на радикалната част от украинското общество, че Петро Порошенко разбира всичко, че се готви да защити националните интереси на Украйна. Съответно, тези въпроси са по-скоро част от вътрешната политика, а не от външната“, сподели Сергей Пантелеев в ефира на радио „Спутник“.

Според него предложението на Порошенко за създаване на нов женевски формат за обсъждане на връщането на Крим в състава на Украйна едва ли ще се възприеме положително от Запада.

„Същият този Давос и като цяло тенденциите и настроенията в Европа, както и в Америка, говорят за това, че Западът като цяло се е изморил от Украйна. И всички тези изявления за руската агресия и „страшния Путин“ спират да бъдат възприемани така, както година по-рано. И като цяло, преди всичко трябва да се обърнат към жителите на Крим и да ги попитат какво мислят в тази връзка. В това отношения Украйна и Порошенко нямат никакви шансове“, убеден е политологът.

Украинският президент освен това заяви, че до две седмици украинските компании ще подадат иска срещу Русия в международен съд. По думите на Порошенко редица съдебни искове ще подадат предприятия, които са понесли загуби, заради присъединяването на Крим към Русия.

Но Сергей Пантелеев смята, че и тук Киев има малки шансове за успех.

„Съществува усещането, че Киев се опитва да прехвърли многобройните проблеми на Украйна с Донбас върху абсолютно виртуална тема като анексирането на Крим. Що се отнася до внасянето на искове в различни международни институции – това може да бъде определена форма на натиск върху Русия. Но от гледна точна на крайните резултати, постигането на глобалната цел – „деокупация“ на Крим – това на практика ще остане без последици. Тоест е вид натиск, който няма да даде никакви резултати“, констатира Сергей Пантелеев.