Политолог от САЩ: Европа трябва да разбере, че заплахата е Вашингтон

Европа най-накрая трябва да осъзнае коя е истинската заплаха – Русия или Вашингтон, чиято политика тласка Стария свят към никому ненужни проблеми. Това пише в своя блог американският политолог и икономист Пол Крейг Робъртс, който е работил в администрация на покойния президент Роналд Рейгън.

Политологът припомня, че през юни изтича срока на действие на санкциите срещу Русия. Той отбелязва, че редица държави се изказват срещу продължаване на санкциите.

„Държавният секретар на САЩ Джон Кери знае за нарастващата опозиция срещу политиката на санкции. Използвайки лобизма, заплахите и натиска, които са трите основни инструмента на американската външна политика, Вашингтон вече предупреди европейските протежета за последиците в случай на отказ от продължаване на санкциите срещу Москва. През юни ще видим дали САЩ са успели да заглушат протеста с помощта на заплашването“, пише Пол Крейг Робъртс.

Според политолога конфронтацията с Русия е неизгодна за ЕС във всяко едно отношение, защото противоборството, достигайки връхната си точка, може да „разруши самата Европа“.

„Мащабът на конфликта с Русия, към който Вашингтон подтиква Европа, може силно да отслаби хватката на САЩ върху европейските държави. Раздухвайки „руската заплаха“, Америка се опитва да държи Европа под своето „крило“. Вашингтон обаче толкова явно е инсценирал тази „заплаха“, та в самата Европа започнаха да проумяват, че политиката на САЩ ще доведе Стария свят до пряко противопоставяне с Русия“. Според американския политолог в Европа най-накрая трябва да решат кой представлява по-голяма опасност за световната сигурност – Вашингтон или Москва.

Той отбелязва, че твърденията на САЩ за „заплаха“ все така не са потвърдени с факти: няма никакви доказателства за военно присъствие на Русия в Украйна или за опити на Москва да застрашава страните от Източна Европа.

„Разбира се, Вашингтон не възнамерява да смекчи своята политика и иска да остане единствената свръхдържава“, сумира Пол Крей Робъртс./ БГНЕС