Политолог: Добрите намерения към Турция правят чест на Русия

Според генералния директор на Центъра за политическа информация Алексей Мухин Русия е трябвало да прояви много търпение по времето на кризата в отношенията с Турция.

„Добрите намерения, които Русия изказа, й правят чест. И правят чест на руските власти, защото през последните седем месеца турското ръководство не се свенеше да изразява антируската си позиция, опитваше се да създава регионални блокове срещу Русия, включително и военни, като например с Украйна. Наистина, ние трябваше да проявим много търпение“, заяви Мухин в ефира на радио Sputnik.

Според политолога обаче не бива да се разчита на мигновеното възстановяване на сътрудничеството между страните.

„Не бих бил толкова оптимистично настроен за това, че утре руските туристи ще залеят плажовете в Анталия, плодовете от Турция ще наводнят пазара ни и отношенията между Москва и Анкара ще се върнат на положението си отпреди година. Всичко ще зависи от това, доколко последователно Ердоган ще изпълнява обещанията, които е дал на Владимир Путин по време на 45-минутния телефонен разговор“, отбеляза Алексей Мухин.

Според него ще останат някои противоречия в отношенията.

„Ясно е, че турците се интересуват най-вече от икономическото сътрудничество. А що се отнася до борбата с тероризма, то техният начин за борба с терористите и това, кого те смятат за такива, изобщо не се вписва в разбиранията на Русия по тези въпроси. Затова тук ние няма да се договорим никога. Що се касае до политическото регулиране, то такова е възможно, но ще се базира на евентуалното икономическо сътрудничество“, счита политологът.