Политици от цял свят поднесоха съболезнования за катастрофата на руския самолет

Президентът на Русия Владимир Путин изрази най-дълбоки съболезнования към близките на загиналите, такива изразиха и световните лидери, съобщи ТАСС, цитиран от „Руски дневник“.

„Уверявам руския народ в солидарността на Франция във връзка с трагедията“, каза Франсоа Оланд.

„Президентът на Франция Франсоа Оланд поднася съболезнованията си на Русия във връзка с катастрофата на руския пътнически самолет над Синай“, се казва в изявление на Елисейския дворец.

„Незабавно изразих съчувствието си пред президента Путин след трагедията, която сполетя Русия.  Уверявам руския народ в солидарността на Франция във връзка с трагедията „, каза Франсоа Оланд.

Египет изрази дълбоки съболезнования

Властите в Египет изразиха дълбоки съболезнования на Русия и семействата на загиналите в катастрофата на Синайския полуостров, се казва в изявлението на канцеларията на президента на АРЕ Абдел Фаттах ас-Сиси.

„Президентската канцелария изразява съболезнования на руската държава, нейното ръководство, нейния народ и семействата на загиналите“, се казва в него. „След завръщането в родината на президента Абдел Фаттах ас-Сиси, за да следи лично събитията, свързани с трагичния инцидент, той е в постоянна връзка с премиера, който заедно с членовете на кабинета е на мястото на крушението“. „Президентът подчерта важността от провеждането на бързо и щателно разследване  на всички обстоятелства, довели до произшествието, от сформираната от министерството на гражданската авиация комисия, с цел изясняване причините за него, както и за постоянната координация с руските власти“.  В комюникето се подчертава, че канцеларията „внимателно следи развитието на ситуацията заедно с работната група по управление на кризата начело с министър-председателя и постоянно получава доклади по нея“.

„Това е голяма трагедия за всички“

Държавният секретар на САЩ Джон Кери изрази съболезнования на Русия. Той направи това по време на прес-конференция в Бишкек.

„Днес узнахме за гибелта на руския самолет, който е летял от Шарм-еш-Шейх за Санкт Петербург“, каза той. „Детайли за авиокатастрофата не са известни все още, но от първоначалната информация става ясно, че това е голяма трагедия за всички“.

Кери подчерта, че изразява „дълбоки съболезнования на Русия и на семействата на загиналите“.

Порошенко изрази съболезнованията си

Президентът на Украйна Петро Порошенко изрази съболезнованията си във връзка с разбиването на самолет Airbus A321 на руската авиокомпания „Когалимавиа“ в Египет.

„Изразявам съболезнованията си на семействата на всички загинали в катастрофата на руския пътнически самолет в Египет“, написа той в Twitter.

„Нашите мисли сега са с тези, които така неочаквано загубиха свои любими хора“

Министърът на външните работи на Германия Франк-Валтер Щайнмайер също изрази съболезнования във връзка с катастрофата на руския лайнер A321.

„Голям шок беше за мен да науча за катастрофата на руския самолет“, се казва в изявлението на Щайнмайер. „Нашите мисли сега са с тези, които така неочаквано загубиха свои любими хора в резултат на трагичното събитие. Бих искал в тези тежки часове да изразя своите съболезнования на целия руски народ“, подчертава външният министър на Германия.

Съболезнования на руския си колега Сергей Лавров той е изказал и в телефонен разговор.

„Немският министър изрази дълбоките си съболезнования във връзка с катастрофата на руския пътнически самолет в Египет, като помоли да предадем исскреното му съчувствие към роднините и близките на загиналите“, информират от руското външно министерство.

Разговорът се е състоял по инициатива на немската страна.

Камерън изрази съболезнованията си

Министър-председателят на Великобритания Дейвид Камерън изрази съболезнованията си на роднините на загиналите в  катастрофата на руския пътнически самолет в Египет. Това той направи в Twitter.

„Моите мисли и молитви сега са със семействата и приятелите на жертвите на катастрофата с руския самолет и пожара в нощния клуб в Букурещ“, написа Камерън.

„Това е ужасяваща загуба за Русия“

В Съвета на Европа изразиха скръбта и съчувствието си към Русия  във връзка с катастрофата на руския лайнер A321 на авиокомпания „Когалимавиа“ на Синайския полуостров. От името на организацията съболезнования изрази генералният секретар Торбьорн Ягланд.

„Това е ужасяваща загуба за Русия, страна-член на нашата организация“, каза той. „От името на Съвета на Европа и неговите членове-държави, изразявам дълбока скръб и съчувствие“. Ягланд каза още, че поднася „своите най-искрени съболезнования на всички, загубили членове на семействата си, любими, приятели и колеги, в тази катастрофа“.

„Изразявам дълбоки съболезнования“

Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун същщо изрази съболезнованията си във връзка със самолетната катастрофа с руския лайнер в Египет.

„Изразявам дълбоки съболезнования и съчувствие на страната, потърпевша от тази катастрофа, и на семействата на жертвите“, каза той на прес-конференция в Женева.

Съболезнования от България

Президентът на България Росен Плевнелиев изрази съболезнованията си във връзка с разбиването на руския лайнер A321 на авиокомпания „Когалимавиа“ на Синайския полуостров.

„Не бива никога да се готвим за подобен род трагични инциденти, в които загиват невинни граждани. В този трагичен за приятелския народ на Русия момент, изразявам искрени съболезнования. Присъединяваме се към мъката на руския народ и скърбим заедно с вас“,  казва Плевнелиев в писмо до своя руски колега.

Съболезнования изказаха страни от цял свят: Полша, Армения, Казахстан, Литва, Финландия, Естония, Латвия, Беларус, Киргизия, Грузия, Абхазия, Мексико, Боливия.