Политиката на Ангела Меркел й донесе нови критики от страна на нейните баварски съюзници

Политиката на германския канцлер Ангела Меркел на отворени врати спрямо бежанците, както и позицията й спрямо ускоряването на членството на Турция в Европейския съюз й донесе нови критики от страна на нейните баварски съюзници от ХСС, предаде агенция Ройтерс, съобщи bgnes.com.

Меркел беше вчера на посещение в Турция, където обеща Берлин да помогне за ускоряване на членството на Турция в ЕС, което е промяна в нейната позиция. До скоро канцлерът не беше готова да приеме Анкара в съюза, но промяната й по всяка вероятност се дължи на желанието й да осигури турската подкрепа за справянето с бежанския поток към континента.

Турция е една от основните държави, през които бежанците от Близкия изток стигат до Европа. Решението на Меркел обаче не беше посрещнато положително от някои представители на баварската партия Християн-социален съюз (ХСС), която е сестринска на Християн-демократическия съюз (ХДС) на канцлера. „Не трябва да правим прекалено много отстъпки на Турция – присъединяването й към ЕС не е на дневен ред“, заяви Герда Хаселфелд, високопоставен представител на ХСС пред германското издание „Ди Велт“. Подобна позиция изяви и друг неин съпартиец – Стефан Майер, който каза, че за него приемането на Анкара е „изключено“.

Миналата седмица депутати от редиците на Меркел призоваха за допълнително затягане на граничния контрол, както и за връщане на някои от имигрантите обратно в Австрия. Според друго германско издание – „Билд“, група консерватори работят върху предложение за затваряне на границата на Германия и поставяне на ограда. „Трябва да спрем вълната от бежанци. Проучванията за това дали да подсилим границата не трябва да бъдат табу“, каза пред вестника Кристиян фон Щетен от ХДС.