Позиция на Национално Движение Русофили и Международното движение на русофилите

Позиция

на Национално Движение Русофили и Международното движение на русофилите

по повод забраната на Министерството на културата за провеждане на изложба на фотографии от руски автори

Вчера Министерството на културата забрани в Русе изложба на фотографии от руски автори.

Регионалната библиотека в Русе публикува покана до гражданите на града за откриване на изложба „Русия през обектива. Пейзажи“. Поканата е за 10 септември в 18:00 ч. във фоайето на II етаж на библиотеката. Изложбата е организирана от Движение Русофили – Русе и Международното движение на русофилите.

Бдителни граждани светкавично извоюваха писмо от Министерството на културата, подписано от зам.-министър Виктор Стоянов. Стоянов ни информира за писмо на Украинското посолство в България до Министерството на външните ни работи, в което се препоръчва в периода 12-14 септември 2024 г. да не се допуска участие на българи в десетия Петербургски културен форум, за който се очакват над 1700 участници от цял свят. Забележете, тази украинска нота е изпратена преди месец – на 29 юли 2024 г и искането се отнася за събитие в Русия. Което означава, че не се отнася до каквито и да е събития в България.

Тъй като глупостта дори при евроатлантиците има граници, г-н зам.-министърът се позовава още и на писмо на Министерството на външните работи от 9 октомври 2023 г., което говори за „единния подход в Европейския съюз по отношение на Русия“.

Накрая г-н Стоянов нарежда служителите на регионалните библиотеки да не участват в публични прояви, имащи някакво отношение към нотата на Украинското посолство и на писмото на Министерството на външните работи. Зам.-министърът не споменава конкретно изложбата, възмутила правоверните русенци.

Г-н Виктор Стоянов,

Ние тази изложба ще я покажем на Русе, така както я показахме в други градове на страната. Тласкате ни към нелегалност, но какво да се прави – животът е по-сложен, отколкото във вашите НАТО-ски глави.

Вие сигурно сте интелигентен човек, все пак сте зам.-министър на културата, но явно политическото безгръбначие е твърде заразно. Културните връзки между българския и руския народ не са залък за вашата административна уста , така че чрез забрани нищо няма да постигне.

Нека не забравяме думите на капитан Петко Войвода: „Няма сопа, която да избие Русия от сърцето на българина!“

error: Съдържанието ни е авторско!