Подмосковието – Орехово-Зуево

Орехово-Зуево е образуван от обединяването на село Зуево, с. Орехово и  Дубровка.  Първото писмено споменаване на заселването на хора на мястото на сегашния град датира от 1209. Споменаваният в летописите  Волочок е означавал място, на левия бряг на река Клязма, където впоследствие е възникнало село Зуево. Зуево е родното място на известните руски фабриканти и меценати Морозови и Зимини.

Тук през 1847г. Морозови започнали производството на памучни тъкани. През този период се изгражда Ореховският текстилен комбинат.  След 70 години в Орехово са наброявани 17 фабрики , в които са работили над 30 хиляди работници.

През януари 1885 година в Орехово-Зуево е избухнала знаменитата морозовска стачка, под ръководството на П. Моисеенко и В. Волков.

город Орехово-Зуево, Подмосковье, города России

Паметник на участниците в морозовската стачка. Девизът е бил „Един за всички, всички за един“

Благодарение на своята богата история, през 1990 година с постановление на колегията на Министерството на културата на РФ, Орехово-Зуево е внесен в списъка на историческите населени места на Русия.

город Орехово-Зуево, Подмосковье, города России

Храм Света Богородица

Параклис на Ксения Петербургска

Дулевският  порцеланов  завод е известен във целия свят. Основан е през 30 години на  XIX век от търговеца Терентий Кузнецов, и през 50-те години на XIX век  се е превърнал във  водещо  предприятие на Русия. Днес  изделията от дулевския порцелан   се продават в целия свят. Уникалността на  дулевския порцелан се  заключава в неговата благородна простота. Акцентът е поставен на самобитността и традициите, в  резултат , на които се ражда неповторимият дулевски стил  – „агашка“. Думата  „агашка“ означава ярко червено цвете.

Орехово -Зуево се смята за родина на руския футбол. Англичаните  са основали първия руски футболен клуб, съществуващ до днес. Преди повече от 100г. меценатът Сава Морозов е закупил за текстилното производство английски машини и от  Англия са пристигнали  специалисти, заедно с команда играчи.

DSC01115

На 29 юли 2016г.  в Орехово-Зуево е проведен  14-ят фестивал „Цветы Подмосковья“(Цветята на Подмосковието). В конкурса са взели участие 43 общини на Московска област. Всяка от тях  е представила композиция, посветена на руския футбол.