Подводен биоробот за секретни операции

Руски учени от университета на краймосковския научен град Дубна представили концепция за подводен бионически робот, имитиращ движение на риба с двигатели на основата на изкуствени мускули.

Учени от различни страни вече много години изучават особеностите на рибите и се стремят да открият тайните на техните движения. През последните години науката значително напредна по този въпрос и особено в областта на сенсорните системи, способността на рибите за плуване, отбеляза ихтиологът Александър Касумян:

– Разработката на учените от Дубна има закрит характер. Но смятам, че това е много важно направление: за милиони години съществуване във водна среда, рибите изработили много адаптации, които им позволяват успешно да съществуват в такива условия, в това число тези адаптации засягат и начините на плуване.

Интересни са и делфините, които могат да развиват скорост до 56 км/ч и да съпровождат бързоходни кораби часове и дори дни наред. Изчисленията показали, че за постигането на такава скорост мускулите на делфина трябва да бъдат 10 пъти по-мощни, отколкото са в действителност. Но точно възпроизведеният модел на делфин, получаващ еднаква мощност, плува значително по-бавно от живия делфин. Тайната на скоростта на делфина била разкрита от руските учени Соколов и Томилин. Делфинът успешно развива висока скорост за сметка на строежа на кожата, отбелязва Александър Касумян:

– Проблемът за намаляване на триенето на подводния обект с обкръщаващата го среда е сериозен въпрос, който оказва влияние на скоростта на придвижване. При рибите за това се използва в това число и особеното слузесто покритие, което се изследва в нашата страна. Микроструктурата на повърхността на телата на рибите също играе роля за постигането на икономично и бързо плуване.

Разбира се, при създаването на най-нова техника, в това число военна, от живата природа се вземат много идеи. Но съвременен фронтови изтребител или атомна подводница са сложни комплекси, които едва ли могат да се сравняват с птиците и рибите. Атомните подводници от четвърто поколение могат да се потапят почти на 500 метра дълбочина и да развиват под водата скорост над 50 км/ч, което може да се сравнява със скоростта на плуването на делфина. Но не всички риби се нуждаят от висока скорост на плуване. За малкоподвижните дънни риби скоростта не е главният фактор за оцеляване. Всички нощни риби плуват по такъв начин, че да създават колкото се може по малко хидродинамически шум, който съпровожда плуването им. Това позволява да се приближат до жертвата незабелязано. Това е своебразно прикритие, което в определена степен е технология стелт, която днес широко се прилага при строителството на военни кораби и бойна авиация.

Според военни експерти, риба-робот, чиято концепция представили учени от Дубна, може да се използва за изпълнение на специални задачи, в това число за реализиране на задачи на подводно-диверсионни сили в закрити неголеми пристанища.