Подвигът на партизаните от отряд „Народен юмрук“ бе увековечен с паметна плоча край Обзор

 

Паметна плоча на партизанския отряд „Народен юмрук“ бе открита в събота, 8 април 2017,  в местността Читака, до гр. Обзор. Отрядът е създаден именно тук, на мястото на Панчевата воденица, на 3 срещу 4 април 1944 г.

Смисълът на този паметник е само един – да знаят и да помнят поколенията какви духовни усилия, вяра и себеотрицание са вложени в борбата за извоюване свободата на България, да знаят истинската стойност на тази свобода и да я бранят с достойнство и чест, отбелязват авторите на инициативата – Българският антифашистки съюз, Национално движение „Русофили“, Община Несебър и Кметство Обзор.

Партизанският отряд „Народен юмрук“ действа в района на Поморие по време на партизанското движение в България (1941-1944). Първите нелегални в поморийско излизат през 1943 г. Формират партизанска група, която по-късно прераства в отряд. Пратеникът на Централният комитет на БКП Титко Черноколев донася решението за създаването на отряда в мелницата на Тодор Панчев, където са се събрали нелегалните. Името „Народен юмрук“ предлага поетът  Атанас Манчев. Партизаните полагат клетва, която завършва с думите: „Смърт на фашизма – свобода на народа!“

За командир е избран Николай Лъсков – запасен офицер, учител по професия, за политкомисар – 25-годишният Михаил Дойчев от село Каблешково, успял половин година преди това да избяга от затвора.

Отрядът действа малко повече от два месеца. На 20 юни 1944 г., по време на лятната правителствена офанзива, при бой с правителствени части южно от с. Голица, той е разбит. Оцелелите се присъединяват към партизанския отряд „Васил Левски“ (Варна), действащ по долното течение на р. Камчия.

Акциите на отряд  „Народен юмрук“ са част от въоръжената съпротива срещу съюзниците на Третия Райх, т.е. на българските управляващи по онова време, и в този смисъл дават своя принос към общата европейска антихитлеристка съпротива.