Подарък от „Стрижи” за параолимпийците

Дом на Самсонови-Голубеви (Пречистенка, 35)

В неделя в Москва мина поредният етап на щафетата на параолимпийския огън. А на авиационната база в град Кубинка край Москва щафетата приветства шоу на пилотажните групи „Стрижи” и „Рус”.

Въпреки низките облаци и снеговалежа, летците на „Стрижи” със самолетите МиГ-29 показаха висока класа групови и самостоятелни полети на пределни низки височини.

Четири самолета, построени във вид на ромб, прелетяха над чашата с параолимпийския огън. Всички фигури бяха изпълнени на височина максимум 150 метра. Както разказа в интервю за „Гласът на Русия“ подполковник Сергей Осяйкин, ръководител на „Стрижи”, този полет бе особен за летците:

– Много се радваме да участваме в щафетата на параолимпийския огън. По време на полета изпитвахме особени чувства, защото това беше представление специално за нашите параолимпийци и факлоносци. И лично аз, и всички летци на групата „Стрижи”, се възхищаваме от тяхното мъжество, кураж и сила на духа.

Съгласно замисъла на организаторите, пилотите следваше с цветен дим да обозначат в небето символа на Параолимпийските игри – три дъги червен, син и зелен цвят, които обозначават Разума, Тялото и Духа. Но силният вятър не им позволи да го направят. Междувременно, както каза в интервю за „Гласът на Русия“ командирът на пилотажната група „Руски витязи” Андрей Алексеев, станал в този ден факлоносец, това съвсем не попречи на празника. Самият факт, че бойни пилоти станаха участници в щафетата, е вече голяма чест за тях, каза Алексеев:

– Това е от огромно значение не само за нас, но и за цяла Русия. Мисля, че нито един жител на нашата страна не остава равнодушен. Прекланям се пред нашите спортисти-параолимпийци и им пожелавам упорита борба, достойни съперници и победа.

Щафетата на параолимпийския огън продължава. Предстоят още 45 града във всичките 8 федерални окръга на Русия. И съвсем скоро, на 5 март, на централния площад на Сочи огньовете от цяла Русия ще се обединят в един общ пламък.