Подарък от България пристигна в родния град на ген. Столетов

В Държавния университет в град Владимир пристигна бронзов бюст на ген. Николай Столетов, подарък от България, съобщи „Росийская газета“ в сряда.

През ноември 2016 г. делегация на университета посети българското село, кръстено на генерала. Тогава се отпразнува 185-годишнина от рождението на героя от Руско-турската освободителна война (1877-1878), чийто паметник, изработен от българския скулптор Димитър Рашков, се издига в селото.

Тогава властите на община Карлово взеха решение да подарят на родния град на генерала Владимир копие на този монумент.

Паметникът е транспортиран от България до Москва в специална дървена кутия с автобуса на посолството на Русия в България, пояснява „РГ“.

Откриването на паметника, който ще бъде издигнат в Държавния университет във Владимир, ще се проведе в края на май с тържествена церемония.

Николай Григориевич Столетов е руски офицер, генерал от пехотата. Участник в завоюването на Средна Азия и в Руско-турската война (1877 – 1878). Командир на Българското опълчение. Лично командва защитата на Шипка през август 1877 г. срещу Западната османска армия. Участва в решителната победа при Шейново.