Плюшченко се оттегли от олимпийския турнир

Звездата на фигурното пързаляне Евгени Плюшченко отказа участие в индивидуалната надпревара на Олимпийските игри в Сочи. „Завърших кариерата си. Възрастта ми позволява да продължа, но 12 операции са прекалено много. Тук дойдох за да стана шампион, а не инвалид“, заяви 31-годишният Плюшченко на въпроса дали ще продължи своята кариера.

Фигуристът направи това изявление, след като заради травма отказа участие в индивидуалната надпревара при мъжете на олимпийските игри в Сочи. Малко по-рано, на загрявката преди представянето си, фигуристът направи лош скок и се хвана за кръста. Той излезе на леда, но така и не можа да започне програмата си, след което, обясни на съдиите, че няма да се пързаля. 31-годишния Плюшченко е единственият представител на Русия в индивидуално фигурно пързаляне при мъжете на Олимпиадата в Сочи.

Напомняме, че дни преди инцидента, Евгений Плюшченко спечели златен медал в отборния турнир по фигурно пързаляне. Той зае и второ място в кратката програма и спечели произволната. След представянето си в произволната програма фигуристът заяви, че по време на изпълнение на един от скоковете е почувствал силна болка в кръста. Олимпиадата в Сочи стана  четвъртата в спортната кариера на звездата. През 2002 година в Солт Лейк Сити той стана втори, отстъпвайки злато на руснака Алексей Ягудин. През 2006 година в Торино, Плюшченко стана шампион, а на Олимпиадата във Ванкувър през 2010 година зае второ място в надпреварата с американеца Евън Лисачек, който грабна златото.

Руската звезда беше предпочетена пред шампиона на страната Максим Ковтун и се стремеше към трета олимпийска титла при четвъртото си участие на олимпийски игри. Той е шампион от Торино’2006 и двукратен сребърен медалист от олимпийски игри.

В отсъствието на руската звезда в битката за олимпийското злато в Сочи поведе Юзуру Ханю от Япония. На втората позиция е Патрик Чeн (Канада), а за момента на третото място се намира Хавиер Фернандес (Испания).

Източник: РИСИ