Плюшена сова ще е талисман на поредната експедиция на МКС

Екипажът на поредната експедиция на Международната космическа станция (МКС), който ще се отправи в космоса в средата на месец март, ще извърши на орбита около 50 експеримента, предаде ТАСС. Това оповести Алексей Овчинин, който ще е командир на екипажа.

„По време на експедицията ни са планирани повече експерименти, около 50″, каза той. „Става въпрос за изследвания в областта на медицината, биологията, биотехнологиите, живота на борда на МКС, а също за експерименти с образователна цел. Тези експерименти ще бъдат извършени в началото и края на експедицията. Това ще позволи лекари да сравнят показатели за състоянието на човешкия организъм по време на полета на орбита“.

Овчинин допълни също, че ще вземе със себе си снимки и писма на близките си, както и Библия. „Помолих свои близки да напишат писма до мен, които ще отворя на МКС“, разказа той. „За мен написаното в писмата ще е изненада. То ще ме поддържа психически по време на полета“.

За индикатор за безтегловността и за талисман ще послужи играчка сова, подарена на командира на екипажа от дъщеря му. „Индикатор за безтегловността ще бъде плюшена играчка сова“, поясни Овчинин. „Дъщеря ми много обича совите и се съгласи да ми предостави играчката. Тя ще ми напомня за семейството по време на полета“.