Плевнелиев на официално посещение в Украйна по покана на Порошенко

На 7 и 8 юли президентът Росен Плевнелиев ще бъде на официално посещение в Киев по покана на украинския си колега Петро Порошенко, съобщиха от пресцентъра на президентството.

Състоянието на политическия диалог, търговско-икономическото сътрудничество, двустранните отношения в областта на енергетиката, туризма, образованието,европейската перспектива пред Украйна ще бъдат сред темите, които българският държавен глава ще обсъди по време на разговорите си в украинската столица.Положението на българското национално малцинство също ще бъде във фокуса на двустранните разговори.

В програмата на посещението са включени срещи с президента на Украйна Петро Порошенко, с министър-председателя Арсений Яценюк и с председателя на Върховната рада на Украйна Володимир Гройсман.

По време на посещението ще бъде подписан нов протокол за сътрудничество между министерствата на образованието и науката на България и Украйна за периода до 2019 г. за обмен между двете страни в областта на образованието. Документът предвижда обмен на специализанти, студенти и докторанти за пълен срок на обучение; размяна на лектори по български и украински език и подпомагане образователната дейност на българската общност в Украйна.

В рамките на визитата президентът Росен Плевнелиев ще се срещне и с представители на украинския бизнес. Предвидена е също среща с представители на българската общност в Украйна.

Президентът Росен Плевнелиев ще положи цветя пред паметниците на Петко войвода и на Св. Св. Кирил и Методий в Киев и ще отдаде почит пред паметта на жертвите от масовия глад през 1932-1933 г. в Украйна. Държавният глава ще поднесе цветя и пред Кръста на героите от „Небесната стотица“ в памет на гражданите, загинали по време на събитията между ноември 2013 – февруари 2014 година в Украйна.

В делегацията е включен и министърът на външните работи Даниел Митов.