Плевнелиев, Борисов и външно министерство остро осъдиха убийството на посланика на Русия в Турция

Министерството на външните работи, президентът на България Росен Плевнелиев и министър-председателят в оставка Бойко Борисов остро осъдиха нападението над посланика на Руската Федерация в Турция Андрей Карлов.

„Убийството на Андрей Карлов не може да има оправдание. Осъждаме всички форми на терор и очакваме разследването да разкрие извършителите и организаторите на акта. Скърбим за загиналия и поднасяме своите съболезнования на неговото семейство и близки“, се казва в изявление на министерството на външните работи, съобщиха от пресцентъра му.

Плевнелиев подчертава, че няма легитимна кауза, която да оправдава радикализма и убийството на хора и подобни атаки трябва да срещнат категоричен отпор от страна на демократичната общност, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Президентът е сериозно обезпокоен от поредната проява на терор и загубата на човешки живот в Турция. Замяната на думите с насилие не е решение и не може да доведе до нищо добро, е позицията на президента Плевнелиев.

Държавният глава изразява своите съболезнования на семейството и близките на посланик Андрей Карлов.

В съболезнователни телеграми до президента на Руската федерация Владимир Путин и до министър-председателя Дмитрий Медведев премиерът Бойко Борисов изразява най-дълбоки съболезнования от името на българския народ и лично от свое име във връзка с убийството на посланика Андрей Карлов, съобщиха от правителствения пресцентър.

„България остро осъжда този акт на терор, за който не може да има оправдание“, посочва Борисов.

„Моля да предадете на семейството и на близките на посланик Андрей Карлов моята и на българския народ съпричастност към тяхната болка и скръб“, посочва в телеграмите премиерът.