Плевен отбеляза 139 години от Освобождението на града от турско робство

На 10 декември Плевен отбеляза 139-годишнината от освобождението си от турско робство. В присъствието на официални гости и жители на града пред Параклис-мавзолей „Св. Георги Победоносец“ митрополит Игнатий заедно с плевенски свещеници отслужи заупокойна молитва в памет на загиналите.

В събота (10 декември), когато се отдаде почит към загиналите в славната Плевенска епопея, градът беше затихнал. Началникът на Плевенския гарнизон Николай Бешев прие почетната рота на площад „Възраждане“ пред погледите на стотици граждани, донесли цветя и свели глава в знак на уважение към героите на едно изминало време.

„Днес е ден на почит. Ден, на който ние, признателните потомци, се прекланяме пред паметта на тези, които пожертваха живота си и не пожалиха здравето си, за да дойдат на помощ на един народ, който нямаше държава и държавност и не съществуваше на европейската карта в продължение на близо 500 години“, започна словото си кметът на Плевен Георг Спартански и думите му изпълниха площада.

Кметът на град Плевен Георг Спартански, митрополит Игнатий и плевенски свещеници. Снимка: Десислава Бонева
Кметът на град Плевен Георг Спартански, митрополит Игнатий и плевенски свещеници. Снимка: Десислава Бонева

„Политиката е променливо нещо. Било е всякакво, както казваме ние българите. Това обаче не може да промени факта, че за Освобождението на Плевен оставиха костите си 30 хил. души от руската императорска армия. За свободата на Плевен и България загинаха 200 хил. солдати. Кръвта на тези безименни герои завинаги остана в българската земя“, продължи той.

Кметът на Плевен, застанал пред Вечния огън мирно и носейки цялата гордост на града, произнесе реч, в която отбеляза, че българският народ е благодарен на своите спасители и това може да се види по стотиците паметници, които сме построили в знак на признателност към руси, украинци, беларуси, румънци, молдовци, поляци, финландци и воини от Закавказието и Прибалтийските републики. Но той напомни и че конюнктурната политика, присъединяването „към този и към онзи“ никога не може да бъде национална цел и национален идеал.

Параклис-мавзолей "Св. Георги Победоносец" в град Плевен. Снимка: Десислава Бонева
Параклис-мавзолей „Св. Георги Победоносец“ в град Плевен. Снимка: Десислава Бонева

„Нека да не забравяме заветите на своите предци, нека да помним, че те са ни завещали „Съединението да прави силата“. Нека да намерим своята обединителна национална цел. Своя национален идеал. А той може да бъде само един – такъв, какъвто ни го е оставил великият Апостол на свободата Васил Левски – „За чиста и свята република“. Настана тишина, а след това на площада отекнаха аплодисменти и се чуха няколко възгласи „Браво!“.

Честването продължи с реч на Посланика на Руската федерация Н. Пр. Анатолий Макаров, който изрази благодарност към всички дошли да почетат паметта на загиналите войници за освобождението на Плевен.

Посланикът на Руската федерация Н. Пр. Анатолий Макаров (в средата) и други официални гости. Снимка: Десислава Бонева
Посланикът на Руската федерация Н. Пр. Анатолий Макаров (в средата) и други официални гости. Снимка: Десислава Бонева

„Думите на ген. Гурко и неговите донесения за боевете са бледи на фона на действителността. На бойните полета край Плевен загинаха повече от 30 хил. воини, но точно след тези боеве се постига обрат във военните действия. Днес е трудно да си представим всичките лишения и ужаси, през които са преминали войниците. Можем само да се молим за душите им и да не забравяме с каква цена е извоювана свободата на България и руско-българската дружба“, каза руският посланик.

Той подчерта, че войната от 1877-1878 г. е доказала, че задачата на Русия е да създава, а не да разрушава, както е написал в прокламацията си до българския народ Александър II. Г-н Макаров припомни, че тази война е поставила основите за възстановяване на българската държава и значително я е доближила до момента, в който България отново е получила възможност да играе самостоятелна роля на международната сцена.

Н. Пр. Анатолий Макаров изрази благодарност към кмета на Плевен и областния управител на града за отношението към паметниците, посветени на Руско-турската освободителна война, което е акт на запазване на историческата справедливост. Той подчерта, че посолството на Русия в България ще положи всички усилия, за да запази паметта на героите жива.

Гражданка на Плевен поднася цветя пред параклис-мавзолей "Св. Георги Победоносец". Снимка: Десислава Бонева
Гражданка на Плевен поднася цветя пред параклис-мавзолей „Св. Георги Победоносец“. Снимка: Десислава Бонева

Пред параклис-мавзолей „Св. Георги Победоносец“ бяха поднесени венци и цветя от институции и граждани. Празничният концерт, който беше планиран да се проведе в ДКТ „Иван Радоев“ след церемонията по връчване на венци и цветя, беше отменен поради случилата се трагедия в село Хитрино.

Автор: Десислава Бонева, Руски дневник