Планът на Турчинов: След 5 години Украйна ще влезе в ЕС

Говорителят на Върховната Рада на Украйна Александър Турчинов разработил план, според който след пет години Украйна ще стане членка не само на ЕС, но и НАТО. Интересно е само защо, аналитиците наричат идеята на Турчинов „утопия”…

Само Турчинов, а може би и Яценюк, можеха да измислят такъв гениален план. Говорителят на украинския парламент е убеден: пет години са напълно достатъчни за да приведат страната, и по икономически, и по обществени показатели, в съответствие с т.н. „европейски норми”. Своето виждане за светлото бъдеще Турчинов сподели в интервю за прибалтийските медии. Според него, мнозинството украинци разбират необходимостта от встъпване на страната не само в ЕС, но и в НАТО, тъй като встъпването в Северноатлантическия алианс е единственият начин „да бъде защитена Украйна от агресивната политика на Русия”.

Турчинов не разказа на журналистите за едно нещо: кой ще защити украинците от сегашната киевска власт и от нейните налудничави идеи.  И едва ли ще разкаже за това. В страната започна предизборна кампания и борбата за електората обещава да бъде много остра, отбелязва директорът на Европейския център за геополитически анализ Матеуш Пискорски.

„Господин Турчинов се опитва да вдъхнови „европейски ориентираната” прослойка на украинското общество – своите потенциални избиратели в навечерието на парламентарните избори в Киев. Ние всички прекрасно знаем, имайки опита от разширението на ЕК от предишните години: първо, процесът на реформиране на законодателството на икономиката дори в по-малко стабилните страни на Централна Европа продължи повече от 12 години. Разговорът за това, че такава страна може в течение на 5 години да се подготви за встъпване в ЕС е сто процента утопичен. Това е опит да бъдат успокоени онези украинци, които продължават да живеят с „евромечтата”“.

Александър Турчинов не обяснява, по какъв начин и за чия сметка ще бъде проведена икономиката на страната в съответствие с евростандартите, както впрочем не споменава и за това, кога и как ще бъде уредена кризата в югоизточните региони на Украйна.

Трябва да отбележим, че действията на киевските ръководители предизвикват странни чувства. Създава се впечатление, че те самите вярват в измислиците, с които хранят украинците. И дори не споменават за това, че Европа не е давала никакви обещания по повод приемането на Украйна в ЕС. На кого е нужна най-бедната в региона страна, потънала в корупция и кражби, с разваляща се икономика, с падаща валута, и и на всичко отгоре, в състояние на гражданска война.

Източник: Гласът на Русия