Пилоти от Северния флот на РФ започнаха тренировки на тренажора НИТКА в Крим

Пилоти от корабния изтребителен авиополк на морската авиация на Северния флот (СФ) на Русия започнаха полети на наземния учебно-тренировъчен авиационен комплекс НИТКА в Крим. Това съобщи пред журналисти началникът на пресслужбата на Северния флот капитан I ранг Вадим Серга, предаде ТАСС.

„От аеродрома на морската авиация на Северния флот на аеродрома Саки в Крим бяха пребазирани 3 учебно-бойни самолета  Су-25УТГ и три палубни изтребителя Су-33. Също така в Крим пристигнаха 70 военнослужещи от летния и техническия състав на корабния изтребителен полк на Северния флот“, каза Серга.

Тренировките ще продължат няколко седмици, в течение на които ще бъдат проведени 10 летни смени. „След приключването на тренировките на комплекса НИТКА пилотите ще се върнат към мястото на постоянна дислокация и ще пристъпят към подготовката за полети на палубата на тежкия авионосещ крайцер „Адмирал на Флота на Съветския съюз Кузнецов“, отбеляза още представителят на Северния флот.

НИТКА е специален наземен учебно-тренировъчен комплекс, имитиращ палубата на авионосец, предназначен за отработването на техниките на излитане и приземяване на самолети. Той представлява специална стоманена писта за кацане и излитане във вид на корабна палуба.