Пет стъпки, за да влезеш безплатно в руски ВУЗ

Русия е сред малкото страни по света, които предоставят на чуждестранните абитуриенти правото да се учат безплатно в всякакви ВУЗ-ове на равна нога с руските студенти, пише „Руски дневник“.

Всяка година Русия обявява открит прием на чуждестранни граждани за обучение в руските университети. Квотите, отпускани от Министерството на образованието, не са само за бакалаври, но и за магистри и аспиранти.

Какво трябва да направите, за да станете един от 15-те хиляди студенти през учебната 2016/2017 година?

1. Да се регистрирате

„Россътрудничество“ („Россотрудничество“) е държавна агенция, която се занимава с приемането и разпределението на заявките, а през тази година радикално опрости процедурата за подаване на заявка за обучение в Русия. Като начало трябва да се регистрирате на сайта. Това ще ви отнеме около 20 минути.

2. Да подадете заявка

След регистрацията ви ще можете да напишете мотивационно писмо, а също да попълните анкета, в която да посочите какво е образованието ви, какви са личните ви успехи и желаното направление на обучението. Попълнената анкета ще попадне в общия списък с анкетите на вашата страна.

3. Изчакайте отговора

В момента подборът на кандидатите се прави от отделенията на „Россътрудничество“ в страните по света и местните министерства на образованието. С избраните кандидати се прави връзка за насрочване на събеседвания или тестове.

4. Изберете ВУЗ

Ако успешно сте преминали тестовете, то вие можете да изпратите заявка вече конкретно до шест избрани ВУЗ-а, в които бихте искали да се учите. Ако молбата ви бъде отхвърлена от всичките шест, то Министерството на образованието на Русия се задължава да ви предложи обучение в друг университет.

5. Гответе се за пътешествие!

Когато ВУЗ-ът потвърди, че сте записан в него, а обикновено това става през юли, вие можете да започнете да се готвите за пътуването си до Русия.