ПЕТ НЕЗАБРАВИМИ ДНИ В БЕЛОКАМЕННА МОСКВА-СЪРЦЕТО НА РУСИЯ

Талантливи ученици от България спечелиха специалната награда – екскурзия до Москва  на Дванадесетия национален ученически конкурс”Не се гаси туй, що не гасне”, посветен на 140 години от края на Руско-турската освободителна война за времето от 27 до 31 август 2018 година.

Изданието се организира от Национално движение „Русофили”, МОН, Съюза на българските писатели,Съюза на българските журналисти, Синдиката на българските учители и Съюза на офицерите и сержантите от запаса. Конкурсът се спонсорира от международния фонд „Росийский мир”, който поема организацията и престоя в Москва.

В надпреварата участваха над 3000 ученици от цялата страна. В категория „Реферати”, „Рисунка” и „Мултимедийни продукти”  лауреати станаха Мартина Петрова и Мерлин Кязим с научен ръководител Румяна Раденкова и Мартина Иванова с научен ръководител Веселина Милушева от град Разград.

В категориите „Есета и „Журналистичен материал” се класираха двама ученици от Кърджали и Пловдив – Александра Заимова и Митко Татаров. За водач на българската група журито определи Румяна Раденкова- преподавател по история и цивилизация в ПГПЧЕ”Екзарх Йосиф” гр. Разград.

Москва е огромен мегаполис, създаден с имперски замах, с богата култура и история. Основан е от Юрий Долгорукий и първите писмени сведения за града датират от 1147г.  Има над 431 музея, 85 ВУЗ-ове, 72 театри, 109 кинотеатри, много градини и лесопаркове. Над 50 зелени „оазиса” между които  най-големия парк е „Гогол”.

На летището ни посрещна и изпрати лъчезарната, усмихната и словоохотлива Кира, която ни настани в красивия и луксозен хотел „Алфа”, с пожелание за приятно изкарване.

Екскурзоводът ни Валерий беше човек с богата руска душевност, интелигентен, добронамерен, отзивчив и с голямо чувство за хумор. Той успя да ни покаже и разкаже за най-важните забележителности  на Москва.

Нашата група ученици направи впечатление на организаторите със своята любознателност, ерудиция и възпитание. Всеки би се гордял с такива ученици.

Разходихме се по легендарната улица „Арбат”, където в различни времена са живели и пребивавали известни личности като Пушкин, Гогол, Толстой, Чехов, Блок…

Видяхме паметника на цар Петър І – най-големия в света, висок 98 метра, 660 тона бронз.

Минахме по красивия „Мост на влюбените”над Москва-река с уникална гледка към града и плаващи фонтани, а разходката по реката с корабче беше прекрасно и незабравимо преживяване.

Думата „Кремъл”означава укрепен град с крепостни стени, кули и бойници. Московският Кремъл е събирателно понятие за властта в Царска Русия, СССР и днешната Руска федерация. Комплексът има триъгълна форма и двадесет кули. Построен изцяло от дърво, през 16 век е унищожен от пожар. По- късно е възстановен от камък в този си вид. Дължината на крепостните стени е 2.5 км. Кремъл е включен в списъка на ЮНЕСКО.

Видяхме символите на руското могъщество „Цар Топ”- 40 тона бронз, най-голямото оръдие в света включено в книгата на „Гинес.”

„Цар Камбана”- 202 тона, най-голямата в света. Висока 6 метра, тя е образец на руското леярно изкуство.  Видяхме Спаската кула, храма на Василий Блажени, Вечния огън на пост №1 на Русия при гроба на Незнайния воин…

Третяковската галерия е уникална. Построена в руски приказен стил, тя съдържа най-голямата колекция в света на картини на руски художници. Открита през 1892г. като  частна колекция на младия 28-годишен индустриалец Третяков, днес тя съдържа над 100 хиляди платна от древни времена до днес.

Посетихме   Музея на космонавтиката и видяхме барелефите на Гагарин, Терешкова и на всички руски космонавти. Направихме си снимки и пред емблематичния Большой театър.

 

Времето прекарано в Историческия музей беше като пътуване с „машината на времето”от древноруската държава, средновековното й минало, татаро-моголските нашествия, огнищата на култура чак до наши дни. Доспехите на царете и императорите ставаха все по-украсени и надиплени с накити, напомнящи красота и богатство.

Отправихме се към летище Шереметиево с прекрасни впечатления, с благодарности към организаторите, обогатени духовно и малко тъжни от раздялата. Пожелахме  си да дойдем пак.

Още веднъж сърдечни благодарности на организаторите от Национално движение „Русофили”, които организираха нашата екскурзия, изпипана до  последен детайл и най – вече на г-жа Росица Младенова. С много предварителни разговори, търпеливи обяснения и изготвяне на нашите документи бяхме изпратени на летището. На връщане през нощта бяхме посрещнати и откарани с личен превоз до осигурения хотел. Проявената загриженост продължи и следващия ден, докато се приберем по родните места. Благодарим ви, мили хора. Желаем успех на вашия прекрасен конкурс, който възпитава младото поколение в патриотизъм и уважение към историческата памет.